Czerwiec 2012 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
Data | 22.06.2012 00:00-24.06.2012 00:00 |
Miejsce | Skwer Kościuszki |
Miejscowość | Gdynia |
III Kiermasz "Wina i Sery" 2012 odbędzie się po raz drugi w Gdyni, na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP "Błyskawica"). 30 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.
Program towarzyszący kiermaszowi:
Dzień Polski
(22 czerwiec 2012)
10.00 Otwarcie Kiermaszu - omówienie programu
12.00 Fenomen serów Korycińskich - Jerzy Szamreto
12.30 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński "Nektar"
13.00 Tradycyjne polskie piwa niepasteryzowane - Browar "Edi" z Wschowej
13.30 Polskie likiery - tradycja i współczesność - Rafał Dziliński "Longinus"
14.00 Biebrzańskie wędliny - Robert Bartolewski "Bartlowizna" nad Biebrzą
15.00 Piwo miodowe i miody pitne - mazurskie tradycje - Joanna Lachowicz
16.00 Polskie oleje tłoczone na zimno - Beata Peksa "Semko" ze Śmiłowa
16.30 Góralskie oscypki i sery owcze - Stanisław Koza
17.00 Bałkańskie smaki - "Bul -Eco" Poznań
17.30 Sekret tradycyjnych polskich wędlin - Piotr Lenart z Bydgoszczy
18.00 Odkrywamy polskie wina - Bartosz Mazurczak "Bestore" Poznań
18.30 Tradycja wędlin litewskich - Vytautas Drema-Volter
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00 Zakończenie Kiermaszu
Dzień Hiszpanii
(23 czerwiec 2012)
10:00 Otwarcie kiermaszu - omówienie programu
13:00 Podroż po winnicach Hiszpanii i- Katarzyna Kostro- Gostomska
13:30 Live cooking show na hiszpańską nutę. Gotuje i opowiada Marcin Żurek - szef kuchni hotelu Galion w Gdańsku
15:00 Wino i oliwa w kulturze hiszpańskiej - Juli Carbo. Degustacja oliwy.
16:00 Specjały kuchni hiszpańskiej - degustacja hiszpańskich produktów
16:30 Odkrywamy sery hiszpańskie - Madalena Zemflero
17:00 Koncert muzyki flamenco na gitarze hiszpańskiej - Robert 'Robero' Słucki
18:00 Cava to nie kawa! - Juli Carbo. Dagustacja Cavy hiszpańskiej.
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00 Zakończenie Kiermaszu
Dzień Grecji
(24 czerwiec 2012)
10.00 Otwarcie Kiermaszu i omówienie programu
12.30 Koncert muzyki greckiej - Spiros Band
13.00 Podróż po greckich winnicach, historia Restiny - najstarszego wina domowego w Grecji opowiada Theofanis Mitsoulas , właściciel "Delikatesów greckich Agora"
13.30 Live cookinng show : Co to jest "sałatka grecka" po grecku oraz kawa po grecku - Theofanis Mitsoulas - właściciel "Delikatesów greckich Agora"
14.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band - Regina i Stamatis Kakaris
14.30 Grecy w Polsce - Jorgos Orfanos
15.00 Przegląd serów greckich - Regina Kakaris
15.30 Live cooking show "Feta i inne greckie sery na wiele sposobów" - pokaz prowadzi Fheofanis Mitsoulas właściciel "Delikatesów greckich Agora"
16.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band- Regina i Stamatis Kakaris
16.30 Kultura i zwyczaje kulinarne w Grecji i w Polsce - Jorgos Ofranos
17.00 Live cooking show "Lekkie greckie dania: Dakos z fetą i szpinak na patelni" - Theofanis Mitsoulas właściciel "Delikatesów greckich Agora"
17.30 Koncert muzyki greckiej - Spiros Band
18.30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00 Zakończenie Kiermaszu