04.01.2019 11:20
0
Mat. red.
Artykuł sponsorowany
Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych na świecie. Jest tak, gdyż jest ona dość prosta w wykonaniu oraz bazuje głównie na prosty, świeżych i aromatycznych składnikach najwyższej jakości.
Wygrzane ciepłem słonecznej Italii, pomidory, dojrzałe oliwki, świeże owoce morza, twarde i miękkie sery oraz intensywnie zielona bazylia. Już od samego początku posiłki, który rozpoczynają przystawki jest pysznie. Antipasti, bo taka jest nazwa włoskich przystawek, mogą poszczycić się bogatym wyborem, a wszystkie z nich są tak samo smakowite jak pozostałe dania kuchnia włoskiej. Poza wybornym smakiem cechuje je również szybkość wykonania. Antipasti sprawdzą się nie tylko przed obiadem, ale także, jako małe przekąski na każdej imprezie, np. sylwestrze.
Włoskie menu nie mogłoby istnieć bez kilku podstawowych składników. Jednym z nich jest wysokiej, jakości oliwa z oliwek. Włosi używają jej praktycznie do wszystkiego, smażą na niej, marynują, polewają nią warzywa oraz sałatki, dodają do makaronów a także maczają w niej pieczywo. Oliwa na włoskim stole to podstawa także, jeżeli chodzi o przygotowanie antipasti. W tym wypadku raczej nie jest podawana sama a w towarzystwie octu balsamicznego. A skoro o occie już mowa to musi być ten najlepszy z Modeny.
Ten ocet to jeden z ekskluzywnych produktów spożywczych we Włoszech. Dodaje się go nie tylko do potraw wytrawnych, ale także słodkich. Na stole z antipasti musi pojawić się zawsze w parze z oliwą z oliwek. Jeszcze lepiej, gdy są połączone w jednym naczyniu, by można było maczać w nim np. pieczywo, które nasiąknie tą mieszanką jest wyśmienitą przystawką samą w sobie. Jakie pieczywo podać do tej maczanki?
Najlepiej sprawdzi się oczywiście włoskie jak ciabatta, focaccia, czy też paluszki grissini. Dlaczego właśnie te? Ponieważ często są one wzbogacone o aromatyczne zioła oraz dodatki jak oliwki, które dodają im wyjątkowego charakteru. Takie pieczywo można oczywiście upiec też samemu. Wtedy nasza kompozycja może być bogata w suszone pomidory, różnokolorowe oliwki, ulubione przyprawy a nawet sery i szynki. Dzięki takiemu zabiegowi nasze antipasti będą nie tylko ciekawe w smaku, ale także bardziej sycące.
Włoskie antipasti to plejada kolorów, które często przypominają barwy włoskiej flagi. Przystawki te mają również różne konsystencje oraz smaki, które potrafią zaskoczyć. Co znajdziemy na włoskim stole z antipasti? Jeżeli chodzi o warzywa to zazwyczaj będą to: soczyste pomidory, chrupiące sałaty, czerwone i żółte papryki, czarne oraz zielone oliwki. Sery to pikantna gorgonzola, łagodna mazzerella, aksamitne mascarpone oraz ulubieńcy wszystkich – parmezan i grana padano.
Włochy prawie w całości otoczone są morzem, więc nic dziwnego, że wśród antipasti znajdziemy też owoce morza jak krewetki, małże, kalmary a także ośmiornice. Nie zapominajmy o przepysznych szynkach jak parmeńska, breasoli, speacku i różnego rodzaju suszonych kiełbasach. Owoce to głównie figi, winogrona, morele oraz dodatki do nich jak zioła, orzechy i miód.
Wyżej wymienione produkty już same w sobie są takie pyszne, że wystarczy je pokroić i porozkładać na deskach lub ozdobnych tacach. Jednak włosi idą o krok dalej tworząc ciekawe połączenia tych produktów, dzięki temu powstają ciekawe przekąski.
Co leży, obok czego też ma znaczenie. Sery obok owoców i miodu. Jedną z luksusowych przekąsek, która zachwyca swoim smakiem są cienkie plastry parmezanu polane delikatnie miodem oraz posypane orzechami. Pieczywo warto połączyć z warzywami, sałatą i oliwą. Można to zrobić wykładając na duży talerz kompozycję różnych sałat a nich cienkie plastry aromatycznych szynek. Wszystko można posypać wiórkami twardych serów.
Do tego pomidory, listki bazylii oraz kilka orzechów i fig. Wszystko skropione oliwą i octem balsamicznym stworzy niezapomnianą przekąskę, która zaskoczy różnorodnością smaków i kolorów. Finezja przygotowania antipasti polega na ciekawym połączeniu wyżej wymienionych składników.
Interesują antipasti możesz zamówić z restauracji Telepizza w regionie nadmorskim oraz każdym innym, gdyż posiada ona swoje lokale w całej Polsce. Najlepiej jest to zrobić poprzez stronę PizzaPortal.pl.