28.09.2013 09:42 0

Trwa smakowity weekend w Gdyni!

W dniach 27-29 września już po raz piąty odbywa się w Gdyni Weekend Kulinarny, czyli święto wszystkich, którzy kochają dobre jedzenie z różnych stron świata. A pysznego jedzenia w promocyjnych cenach w Gdyni w ostatni weekend września z pewnością nie zabraknie!

Od piątku do niedzieli w określonych godzinach - Happy Hours - w ponad 20 restauracjach na Szlaku Kulinarnym serwowane są mini dania w promocyjnej cenie 5 PLN. Warto wybrać się na spacer tym szlakiem i odbyć kulinarną podróż po czterech kontynentach. Podczas Weekendu Kulinarnego można m.in. odwiedzić słynącą z orientalnych smaków i przypraw restaurację hinduską, zjeść przysmaki ze słonecznych Włoch w licznie reprezentowanej w Gdyni cucina italiana, poznać egzotyczną kuchnię Północnej Afryki, spróbować amerykańskich burgerów w wersji slow foodowej oraz wykwintnych dań kuchni chińskiej, a także, co ucieszy z pewnością amatorów sushi, spotkać się z przyjaciółmi w restauracji z japońskimi specjałami. Nie zabraknie oczywiście pysznych potraw reprezentujących nasze rodzime kulinaria i, jak przystało na nadmorskie miasto, dań rybnych.

Jak co roku, aktywnych i ambitnych smakoszy zachęcamy do udziału w Rajdzie po Gdyńskich Restauracjach. Na wszystkich, którzy skorzystają z Happy Hours w jak największej liczbie restauracji, poznając Gdynię od kuchni i udokumentują to specjalnymi naklejkami, czekają atrakcyjne nagrody. Lista restauracji do pobrania tutaj.

W niedzielę, 29 września w samo południe zapraszamy wszystkich gdyńskich łasuchów do Centrum Gemini na Jesienne śniadanie na Szlaku Kulinarnym przygotowane przez blogerki kulinarne z Trójmiejskiej Solniczki we współpracy z autorkami blogów Burczymiwbrzuchu, Stoliczku nakryj się, Śliwkowska w kuchni, Ugotujmy.blogspot.com, Czym pachnie u Żaków. Zapowiada się prawdziwa uczta nie tylko dla ciała, ale i ducha, gdyż przygotowywane przez trójmiejskie kuchenne boginie przysmaki oszołomią nas zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Inspiracją śniadania będzie bogactwo jesiennych plonów. Na stole znajdziemy m.in. cynamonowe muffiny z gruszkami, tarteletki dyniowe, beziki z kremem orzechowo-figowym , bułeczki śródziemnomorskie, tarta cukiniowa z fetą, babeczki jabłkowe z cynamonową kruszonką, babeczki z serem pleśniowym i gruszką i wiele innych pysznych niespodzianek. Dodatkową atrakcją będzie możliwość spotkania się z trójmiejskimi blogerkami, które z pewnością chętnie podzielą się swoimi sekretnymi przepisami i podpowiedzą jak prowadzić bloga kulinarnego.

Po śniadaniu odbędą się pokazy Live Cooking, czyli gotowania na żywo, podczas których będzie można podejrzeć w akcji najlepszych kucharzy, a na koniec także skosztować przygotowanych potraw. Będzie także pokaz kuchni wegetariańskiej. Na najmłodszych czekają warsztaty kulinarne Eko Smaki, podczas których dzieci w lekki i przyjemny sposób dowiedzą się jak zdrowo się odżywiać oraz przygotują m.in. pyszne i zdrowe chipsy.

Nowością podczas tegorocznego Weekendu Kulinarnego będą bezpłatne pokazy filmów kulinarnych, odbywające się od piątku do niedzieli w Gdynia InfoBox. Wśród prezentowanych filmów będzie m.in. „Więcej niż miód", przebój międzynarodowych festiwali filmowych i jeden z najdroższych w historii filmów dokumentalnych.

Program do pobrania tutaj..


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...