24.04.2024 09:30 2 źródło GIS
GIS poinformował o wycofaniu określonych partii mąki migdałowej. Powodem jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn.
– Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej – informuje GIS.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
– Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie – zapewnia GIS.
Jak podkreśla Główny Inspektor Sanitarny, nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii wycofanych produktów: 2P13.03/2 (28-02-2025), 2P14.03/1 (28-02-2025), 2P15.03/1 (28-02-2025)
2P20.03/1 (20-12-2024), 2P21.03/1 (21-12-2024), 2P22.03/1 (22-12-2024), 2P23.03/1 (23-12-2024), 2P27.03/1 (27-12-2024), 2P28.03/2 (28-12-2024), 2P29.03/1 (29-12-2024), 2P29.03/2 (29-12-2024), 2P02.04/1 (02-01-2025), 2P03.04/1 (03-01-2025),
mat. pras. GIS
mat. pras. GIS
Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z nami za pośrednictwem strony facebookowej, strony na X i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.