25.03.2020 11:16 0 Mat. red. Artykuł sponsorowany

Jakie artykuły gastronomiczne sprawdzą się w pizzerii?

Mat. pras.

Pizza zagościła na polskich stołach już wiele lat temu, a obecnie należy do najpopularniejszych i najczęściej wybieranych dań z kuchni europejskich. Poza różnorodnością smaków, jej atutem jest korzystna relacja pomiędzy ceną a zdolnością do nasycenia głodu. Dlatego prowadzenie pizzerii jest pomysłem na biznes z dużą szansą na sukces. Co jest potrzebne do otwarcia lokalu o takim profilu?

Podstawowy sprzęt gastronomiczny do pizzerii

Wypiekanie i serwowanie pizzy wymaga trzech składników. Najważniejszym z nich jest profesjonalne wyposażenie gastronomiczne, czyli piec do pizzy, stół do zarabiania ciasta i akcesoria. Drugi to doświadczony pizzerman z dobrym, sprawdzonym przepisem. Ostatnim składnikiem jest odpowiednie miejsce do serwowania gotowych potraw. Wbrew pozorom nie musi nim być dobrze wyposażony lokal ze stolikami. Sprzedaż pizzy można też prowadzić z foodtracka czy też z ulicznego punktu gastronomicznego.

Zanim przyszła pizzeria rozpocznie działalność, trzeba ją odpowiednio wyposażyć. Profesjonalny sprzęt dla gastronomii oferuje między innymi sklep gastronomiczny Technica. Specjalizuje się on nie tylko w asortymencie dla pizzerii, ale też dla restauracji, stołówek, barów i innych lokali zajmujących się przygotowywaniem żywności. Dedykowane pizzerii wyposażenie gastronomii to przede wszystkim:

  • piec do pizzy gazowy lub elektryczny, zależnie od wielkości lokalu, dostępnych instalacji czy liczby przygotowywanych porcji;

  • mikser spiralny z misą o odpowiedniej pojemności, który usprawni przygotowanie większej porcji ciasta;

  • wałkownica elektryczna, przydatna podczas przygotowywania placków do obłożenia dodatkami;

  • dzielarka samodzielna lub w połączeniu z zaokrąglarką do ciasta;

  • pojemniki na ciasto do pizzy.

Wymienione wyposażenie gastronomiczne do pizzerii nie jest niezbędne w każdym lokalu. Małe punkty doskonale radzą sobie z przygotowaniem ciasta i jego wypiekaniem jedynie przy wykorzystaniu pieca. W dużych lokalach, w których każdego dnia przygotowuje się kilkadziesiąt placków konsumowanych na miejscu i w domach mikser czy wałkownica z pewnością usprawnią pracę.

Mikser spiralny ze stałą dzieżą STALGAST – Sklep Technica

Pomocnicze artykuły gastronomiczne do pizzerii

Przygotowanie ciasta i wypiekanie pizzy wymagają też wykorzystania różnych akcesoriów. Dzięki nim wyjmowanie czy wkładanie ciasta do pieca jest bezpieczniejsza, a krojenie czy transport – szybsze, z gwarancją dowozu ciepłej potrawy. O jakie artykuły gastronomiczne warto się postarać? Hurtownia gastronomiczna Technica oferuje ich wiele, a wśród tych najbardziej przydatnych znajdują się:

  • blachy, siatki;

  • standy do blach i siatek;

  • uchwyty do blach;

  • łopaty i szczotki do pizzy;

  • akcesoria do krojenia – łopatki, noże, nożyce, radełka;

  • torby do pizzy.

Każdy z wymienionych elementów wyposażenia odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie przygotowywania idealnego placka. Przykładowo siatki są niezbędne do produkcji ciasta o pożądanej konsystencji. Łopata pozwala na szybkie umieszczenie w piecu nawet dużego placka bez ryzyka jego rozerwania. Dzięki torbie termicznej pizza dociera do klienta gorąca, a radełko umożliwia jej porcjowanie za pomocą trzech płynnych ruchów.

Okrągła łopatka do pizzy CONTACTO – Sklep Technica

Wyposażenie gastronomii przeznaczone do serwowania pizzy

Dobra pizzeria to nie tylko smaczne placki, przygotowane w zgodzie z oryginalnymi recepturami i wypieczone w profesjonalnym piecu. Niezbędne jest również odpowiednie podanie gotowej potrawy. Sklep gastronomiczny z artykułami dla pizzerii oferuje też taki asortyment. Znajdują się w nim talerze o dużej średnicy oraz specjalne deski do pizzy w wersji z promienistymi nacięciami lub z uchwytem. Profesjonalne wyposażenie gastronomiczne tego typu nie tylko ułatwia pracę, ale też sprawia, że lokal zyskuje specyficzny klimat.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...