Dziś przedstawiamy pomysł na deser o nazwie Legumina cytrynowa. Legumina pojawiała się na kaszubskich stołach w czasie świąt, chrzcin, wesel, a także podczas niedzielnego obiadu. Najbardziej popularna legumina to ta z dodatkiem cytryny. Czasami dodawano do niej także kakao lub owoce z własnego ogrodu. Leguminy nie mogło zabraknąć na żadnej imprezie kaszubskiej.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Jajka należy umyć i sparzyć
Oddzielamy żółtka od białek
Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru
Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, rozczyn należy dobrze wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia
Następnie do żółtek dodajemy ubite jajka, sok i startą skórkę z cytryny (tylko żółta część)
SMACZNEGO!
Więcej przepisów znajdziecie na stronie Cuda i Smaki Regionu.