Wierni Kościół akatolickiego w Wielką Sobotę tradycyjnie przychodzą całymi rodzinami do kościołów, by poświęcić pokarmy na wielkanocne śniadanie, które spożyją w Niedzielę Zmartwychwstania. Jak każe to wiosenne święto, koszyczki z produktami mają być kolorowe i bogate.
Ta tradycja trwa m.in na Kaszubach Północnych. Wierni w swych koszykach przynieśli przed ołtarze jajka, symbolizujące nowe życie; kiełbasę lub szynkę, która odzwierciedla baranka – ofiarę, jaką za nas poniósł Chrystus na krzyżu; chleb, bez którego nie ma dobrobytu, a także chrzan, przypominający o męce Jezusa.
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
TTM
Wszystkie poświęcone produkty zawitają na wielkanocne stoły, które nakryte zostaną w Niedzielę Zmartwychwstania w domach i mieszkaniach na Kaszubach.