02.12.2018 09:30 0 raz
Nie jest tajemnicą, że Polacy kochają nie tylko dobrze zjeść, ale i dobrze przyrządzać potrawy. Domowych gastronautów nie brakuje i na Wybrzeżu. Teraz wszyscy miłośnicy polskiej kuchni będą mogli wziąć udział w tworzeniu „Kanonu kuchni polskiej”!
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęło się opracowania „Kanonu kuchni polskiej”/„Polskiego dziedzictwa kulinarnego”. W tym celu zaprasza miłośników kuchni polskiej do współpracy. Jak podają przedstawiciele resortu, celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni.
– „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne” powinno być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, naszych placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej – czytamy w komunikacie ministerstwa.
Aby włączyć się w to działanie, należy przesyłać do 15 grudnia 2018 r., na adres: [email protected], propozycje potraw, które powinny znaleźć się w publikacji „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne”.
– Liczba i wybór propozycji są nieograniczone i zależą od Państwa uznania. Na obecnym etapie istotne jest przede wszystkim przesyłanie propozycji dań lub potraw nawiązujących do narodowego dziedzictwa kulinarnego – podają pracownicy resortu. – Otrzymane propozycje zostaną przeanalizowane i ocenione przez powołany w tym celu zespół. Na dalszym etapie projektu będą przygotowywane przepisy kulinarne w celu opracowania „Kanonu kuchni polskiej”/„Polskiego dziedzictwa kulinarnego”.