Trwa szósta odsłona Restaurant Week, czyli wielkiego święta wszystkich smakoszy, lubiących dobrze zjeść i restauratorów prezentujących swój kulinarny kunszt. W Gdyni potrójnego dania w atrakcyjnej cenie, spróbujemy w 9 gdyńskich restauracjach.
Szefowie kuchni mają okazję wykazać się kreatywnością realizując hasło przewodnie festiwalu Kwitnąca scena restauracyjna. Pod tą nazwą kryje się rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat, czyli nowe pomysły kulinarne, powrót świeżych i lokalnych składników do kuchni i odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni w tworzeniu oryginalnych smakowo dań, a także nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta.
W Gdyni by spróbować trzydaniowego - przystawka, danie główne, deser - posiłku w festiwalowej cenie 39 zł, wybierzemy się do:
Wcześniejsze rezerwacje stolików w najlepszych Restauracjach są dostępne na stronie https://restaurantweek.pl/.
Oprócz spotkań przy talerzu, organizatorzy zadbali o wydarzenia towarzyszące czyli: warsztaty kulinarne, spotkania z restauratorami, wykłady, panele dyskusyjne, projekcje filmów czy targi. Do tej pory Restaurant Week przyciągnął prawie 100 tysięcy gości, który odwiedzili w sumie 226 restauracji w miastach, biorących udział w akcji. W sumie w wiosennej odsłonie wydano 280 743 festiwalowe dania.