15.08.2015 15:29 0

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej stworzyli elektroniczny nos

Prototyp e-nosa

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali elektroniczny nos służący do pomiaru jakości powietrza w zakresie woni oraz złowonności. W przeciwieństwie do obecnie stosowanych technik, w przypadku e-nosa nie ma mowy o awaryjności. Nowe urządzenie pozwoli także na obniżenie kosztów analiz.

W naszym e-nosie zastosowaliśmy rozwiązania techniczne oraz algorytm, który zabezpiecza czujniki przed przesyceniem, dzięki czemu nie występują długotrwałe przerwy w działaniu urządzenia. Zebrane z powietrza dane ulegają analizie odpowiednią metodą, która umożliwia przypisanie odebranego sygnału konkretnemu zapachowi. Po zakończeniu każdej analizy czujniki wracają ze stanu pobudzenia do stanu równowagi – tłumaczy prof. dr hab. inż. Marian Kamiński, współtwórca technologii.

Rozpoznanie zapachu polega na odczytaniu specyficznych właściwości pobranej próbki powietrza, a odczyt dokonuje się na drodze analizy komputerowej. Sygnały poszczególnych czujników gromadzone i przetwarzane są w postaci cyfrowej, a następnie obliczane są ich wzajemne proporcje. W ten sposób powstaje tzw. profil zapachowy próbki.

– Możliwości zastosowania naszego urządzenia są bardzo duże. Sprawdzi się w przemyśle rafineryjno-petrochemicznym, chemicznym, biotechnologicznym jak również spożywczym np. przy ocenie stopnia świeżości i jakości żywności. Jest doskonałym rozwiązaniem dla oczyszczalni ścieków oraz wysypisk śmieci – dodaje prof. dr hab. inż. Marian Kamiński.

Zastosowanie e-nosa w sposób znaczący skróci czas dotychczasowych analiz woni oraz złowonności. Ponadto, analiza z wykorzystaniem e-nosa skróci czas badania z kilku godzin do minuty.

Obecnie naukowcy pracują nad stworzeniem prototypu specjalistycznego nosa elektronicznego. Trwają również intensywne poszukiwania innych kierunków zastosowań urządzenia, m.in. w diagnostyce medycznej czy też kontroli jakości produktów.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...