21.09.2012 13:39 0

Na kolację za 5 zł

W ten weekend wielbiciele dobrej kuchni powinni zjawić się w Gdyni. W dniach 21-23 września odbędzie się IV Weekend Kulinarny. Warto ruszyć w „Rajd po Gdyńskich Restauracjach" i skosztować kuchni z różnych stron świata, a także... popłynąć w kulinarny rejs i zasmakować „Kwintetu Gdyńskiego".

Podczas weekendu w określonych porach, tzw. happy hours, 25 restauracji serwować będzie mini dania w promocyjnej cenie 5 zł. Na talerzach znajdą się przysmaki kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej, meksykańskiej i amerykańskiej, a także egzotyczne dania indyjskie czy wietnamskie specjały. Nie zabraknie potraw rybnych, w tym sushi.

Na smakoszy, którzy ruszą w „Rajd po Gdyńskich Restauracjach" i postanowią skosztować potraw w jak największej liczbie lokali, czekają atrakcyjne nagrody, np. ufundowana przez Stena Line wycieczka „Szwecja od Kuchni". Wśród osób, które zbiorą co najmniej trzy naklejki z trzech różnych restauracji, rozlosowana zostanie jedna wycieczka, natomiast drugą otrzyma osoba, która zbierze maksymalną liczbę naklejek z różnych lokali (dopuszczalne są dwie naklejki z tej samej restauracji).

W niedzielę czułe nosy z pewnością poprowadzą wszystkich do Centrum „Gemini" (ul. Waszyngtona 21), które tego dnia wypełnią smaki i aromaty kuchni włoskiej. „Włoska Niedziela" potrwa w godz. 12.00-16.00. W programie pokazy live cooking, degustacje potraw przygotowanych przez najlepszych kucharzy, quizy kulinarne, a także zabawy dla najmłodszych. O godz. 16.00 nastąpi rozstrzygnięcie konkursów - na Gdyński Przysmak i „Rajd po Gdyńskich Restauracjach".

Z okazji Weekendu Kulinarnego będzie można wybrać się w kulinarny rejs statkiem Stena Spirit, organizowanym przy współpracy Miasta ze Stena Line. 24-godzinna podróż do Szwecji i z powrotem (z noclegiem na statku) rozpocznie się w sobotę o godz. 21.00. W programie pokazy kulinarne, degustacja „Kwintetu Gdyńskiego", przygotowanego specjalnie na tę okazję. To dania inspirowane gdyńską i kaszubską tradycją kulinarną: „trypane bulwy" z boczkiem i cebulką, pieczony filet z dorsza w cieście, kiszona kapusta duszona na maśle, zsiadłe mleko oraz szarlotka na ciepło z sosem waniliowym. Cena rejsu: od 99 zł za osobę.

Happy hours w gdyńskich restauracjach:

  • Hollywood Diner - piątek, godz. 17.00-19.00; sobota, godz. 17.00-19.00; niedziela, godz. 17.00-19.00;

  • Trio - piątek, godz. 18.00-21.00; sobota, godz. 17.00-20.00; niedziela, godz. 17.00-20.00;

  • Tokyo Sushi - sobota, godz. 12.00-14.00; niedziela, godz. 16.00-18.00;

  • Barbados - piątek, godz. 19.00-21.00; sobota, godz. 15.00-18.00; niedziela, godz. 14.00-17.00;

  • Lavenda Cafe & Galeria - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 10.00-12.00; niedziela, godz. 12.00-14.00;

  • Via Pasta - piątek, godz. 17.00-19.00; niedziela, godz. 15.00-17.00;

  • Da Vinci - piątek, godz. 13.00-16.00; sobota, godz. 14.00-17.00; niedziela, godz. 13.00-16.00;

  • Coco - piątek, godz. 11.00-13.00; sobota, godz. 11.00-13.00; niedziela, godz. 11.00-13.00;

  • Boolvar Club - piątek, godz. 16.00-18.00; sobota, godz. 12.00-14.00; niedziela, godz. 12.00-14.00;

  • Kapitan Cook - piątek, godz. 12.00-14.00, 18.00-20.00; sobota, godz. 12.00-14.00, 18.00-20.00; niedziela, godz. 12.00-14.00, 18.00-20.00;

  • Tawerna - piątek, godz. 14.00-16.00; sobota, godz. 15.00-17.00;

  • Kandelabry - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 14.00-16.00;

  • Del Mar - piątek, godz. 13.00-15.00; niedziela, godz. 13.00-15.00;

  • Good Morning Vietnam - piątek, godz. 19.00-22.00; sobota, godz. 19.00-22.00; niedziela, godz. 19.00-22.00;

  • Łysa Żyrafa - piątek, godz. 18.00-20.00; sobota, godz. 18.00-20.00; niedziela, godz. 18.00-20.00;

  • La Luna - piątek, godz. 12.00-14.00, 17.00-19.00, sobota, godz. 12.00-14.00, 17.00-19.00, niedziela, godz. 12.00-14.00, 17.00-19.00;

  • Cynamon - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 15.00-17.00;

  • Monte - piątek, godz. 18.00-20.00; sobota, godz. 18.00-20.00;

  • Trattoria La Fortuna - sobota, godz. 12.00-14.00; niedziela, godz. 18.00-20.00;

  • Restauracja Hotelu Orbis Gdynia - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, 15.00-17.00; niedziela, godz. 15.00-17.00;

  • Taj Mahal - piątek, godz. 15.00-17.00; niedziela, godz. 20.00-22.00;

  • W Ogrodach - piątek, godz. 12.00-14.00;

  • Petit Paris - piątek, godz. 17.00-19.00; sobota, godz. 12.00-14.00;

  • Moshi Moshi Sushi - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 12.00-14.00, niedziela, godz. 19.00-21.00;

  • Santa Fe Burrito - piątek, godz. 17.00-20.00; sobota, godz. 12.00-15.00; niedziela, godz. 17.00-20.00.

Więcej informacji o Weekendzie Kulinarnym na stronie internetowej


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...