W ten weekend wielbiciele dobrej kuchni powinni zjawić się w Gdyni. W dniach 21-23 września odbędzie się IV Weekend Kulinarny. Warto ruszyć w „Rajd po Gdyńskich Restauracjach" i skosztować kuchni z różnych stron świata, a także... popłynąć w kulinarny rejs i zasmakować „Kwintetu Gdyńskiego".
Podczas weekendu w określonych porach, tzw. happy hours, 25 restauracji serwować będzie mini dania w promocyjnej cenie 5 zł. Na talerzach znajdą się przysmaki kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej, meksykańskiej i amerykańskiej, a także egzotyczne dania indyjskie czy wietnamskie specjały. Nie zabraknie potraw rybnych, w tym sushi.
Na smakoszy, którzy ruszą w „Rajd po Gdyńskich Restauracjach" i postanowią skosztować potraw w jak największej liczbie lokali, czekają atrakcyjne nagrody, np. ufundowana przez Stena Line wycieczka „Szwecja od Kuchni". Wśród osób, które zbiorą co najmniej trzy naklejki z trzech różnych restauracji, rozlosowana zostanie jedna wycieczka, natomiast drugą otrzyma osoba, która zbierze maksymalną liczbę naklejek z różnych lokali (dopuszczalne są dwie naklejki z tej samej restauracji).
W niedzielę czułe nosy z pewnością poprowadzą wszystkich do Centrum „Gemini" (ul. Waszyngtona 21), które tego dnia wypełnią smaki i aromaty kuchni włoskiej. „Włoska Niedziela" potrwa w godz. 12.00-16.00. W programie pokazy live cooking, degustacje potraw przygotowanych przez najlepszych kucharzy, quizy kulinarne, a także zabawy dla najmłodszych. O godz. 16.00 nastąpi rozstrzygnięcie konkursów - na Gdyński Przysmak i „Rajd po Gdyńskich Restauracjach".
Z okazji Weekendu Kulinarnego będzie można wybrać się w kulinarny rejs statkiem Stena Spirit, organizowanym przy współpracy Miasta ze Stena Line. 24-godzinna podróż do Szwecji i z powrotem (z noclegiem na statku) rozpocznie się w sobotę o godz. 21.00. W programie pokazy kulinarne, degustacja „Kwintetu Gdyńskiego", przygotowanego specjalnie na tę okazję. To dania inspirowane gdyńską i kaszubską tradycją kulinarną: „trypane bulwy" z boczkiem i cebulką, pieczony filet z dorsza w cieście, kiszona kapusta duszona na maśle, zsiadłe mleko oraz szarlotka na ciepło z sosem waniliowym. Cena rejsu: od 99 zł za osobę.
Happy hours w gdyńskich restauracjach:
Hollywood Diner - piątek, godz. 17.00-19.00; sobota, godz. 17.00-19.00; niedziela, godz. 17.00-19.00;
Trio - piątek, godz. 18.00-21.00; sobota, godz. 17.00-20.00; niedziela, godz. 17.00-20.00;
Tokyo Sushi - sobota, godz. 12.00-14.00; niedziela, godz. 16.00-18.00;
Barbados - piątek, godz. 19.00-21.00; sobota, godz. 15.00-18.00; niedziela, godz. 14.00-17.00;
Lavenda Cafe & Galeria - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 10.00-12.00; niedziela, godz. 12.00-14.00;
Via Pasta - piątek, godz. 17.00-19.00; niedziela, godz. 15.00-17.00;
Da Vinci - piątek, godz. 13.00-16.00; sobota, godz. 14.00-17.00; niedziela, godz. 13.00-16.00;
Coco - piątek, godz. 11.00-13.00; sobota, godz. 11.00-13.00; niedziela, godz. 11.00-13.00;
Boolvar Club - piątek, godz. 16.00-18.00; sobota, godz. 12.00-14.00; niedziela, godz. 12.00-14.00;
Kapitan Cook - piątek, godz. 12.00-14.00, 18.00-20.00; sobota, godz. 12.00-14.00, 18.00-20.00; niedziela, godz. 12.00-14.00, 18.00-20.00;
Tawerna - piątek, godz. 14.00-16.00; sobota, godz. 15.00-17.00;
Kandelabry - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 14.00-16.00;
Del Mar - piątek, godz. 13.00-15.00; niedziela, godz. 13.00-15.00;
Good Morning Vietnam - piątek, godz. 19.00-22.00; sobota, godz. 19.00-22.00; niedziela, godz. 19.00-22.00;
Łysa Żyrafa - piątek, godz. 18.00-20.00; sobota, godz. 18.00-20.00; niedziela, godz. 18.00-20.00;
La Luna - piątek, godz. 12.00-14.00, 17.00-19.00, sobota, godz. 12.00-14.00, 17.00-19.00, niedziela, godz. 12.00-14.00, 17.00-19.00;
Cynamon - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 15.00-17.00;
Monte - piątek, godz. 18.00-20.00; sobota, godz. 18.00-20.00;
Trattoria La Fortuna - sobota, godz. 12.00-14.00; niedziela, godz. 18.00-20.00;
Restauracja Hotelu Orbis Gdynia - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, 15.00-17.00; niedziela, godz. 15.00-17.00;
Taj Mahal - piątek, godz. 15.00-17.00; niedziela, godz. 20.00-22.00;
W Ogrodach - piątek, godz. 12.00-14.00;
Petit Paris - piątek, godz. 17.00-19.00; sobota, godz. 12.00-14.00;
Moshi Moshi Sushi - piątek, godz. 15.00-17.00; sobota, godz. 12.00-14.00, niedziela, godz. 19.00-21.00;
Santa Fe Burrito - piątek, godz. 17.00-20.00; sobota, godz. 12.00-15.00; niedziela, godz. 17.00-20.00.
Więcej informacji o Weekendzie Kulinarnym na stronie internetowej