Jesteś początkującym grzybiarzem i nie masz pewności, czy zebrane przez ciebie okazy są jadalne? To możesz sprawdzić udając się do właściwego punktu (np. w wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej w Gdańsku). A co z grzybami sprzedawanymi przy leśnych dróżkach?
Taka praktyka jest prawnie zabroniona, choć powszechna. Grzyby można sprzedawać wyłącznie w punktach handlowych i na targowiskach po uzyskaniu atestu.
Pozwolenie jest wydawane bezpłatnie i zachowuje ważność przez 48 godzin. Każdy klient może poprosić o przedstawienie takiego dokumenty przed dokonaniem zakupy.
Tegoroczny sezon grzybiarski przebiega bez wypadków. Na Pomorzu nie zgłoszono żadnego zatrucia. Jednak co roku w cały kraju dochodzi do 500 takich zdarzeń. Urodzajność grzybów w okolicznych lasach, póki co nie zachwyca. Grzybiarze liczą na deszcz. Grzyby zbierać można do połowy października.