18.01.2025 11:20 0 OR/MW
W Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Rumi odbył się Konkurs Kulinarny w Królewskim Stylu. Podczas niego uczniowie musieli zmierzyć się z daniami, w których królowały ryby.
Rumski Hipolit, czyli Powiatowy Zespół Szkół nr 2 był organizatorem kolejnego konkursu kulinarnego, który tym razem skierowany był do uczniów tej szkoły
— Do konkursu zgłosiło się mnóstwo chętnych. Jako nauczycieli zawodów związanych z gastronomią, bardzo nas to cieszy, zwłaszcza, że ryba to dość trudna materia. W dodatku była to ryba z puszki. Była pełna dowolność w kwestii doboru dania — mówi dla Twojej Telewizji Morskiej Tomasz Rusik, nauczyciel przedmiotów zawodowych w PZS nr 2 w Rumi
Pomysłów na różnorakie wykorzystanie ryb nie zabrakło.
— Przygotowałam sałatkę ze śledziem z warzywami gotowanymi z marchewki i buraki, chipsy z obierek z marchewki z olejem z koperku z pastą z jajka. Nie były to trudne produkty, przygotowanie również było stosunkowo proste — mówiła Maja, uczennica PZS nr 2 w Rumi
Pojawiły się też nieco bardziej skomplikowane dania, które wzorowane były np. na kuchni włoskiej. Wszystkie wykonane potrawy były poddane ocenie jury, które składało się z przedstawicieli głównego sponsora konkursu.
— To trzecia edycja i należy przyznać, że najlepsza, jeśli chodzi i poziom wykonanych potraw. Są dania na ciepło, są dania na zimno, a to zawsze co innego niż zjedzenie takie ryby po prostu z bułką — przyznał Twojej Telewizji Morskiej Piotr Sadowski, przewodniczący jury konkursu
I dzięki temu taka współpraca między przedsiębiorcą z regionu, a szkołą daje obopólne korzyści
— Konkursy wspomagają rozwój i twórczość uczniów. Z roku na rok widzimy ich wielki postęp — dodaje Tomasz Rusik
Pozostaje więc liczyć na kolejne odsłony tej współpracy i oczywiście na rozwój przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej.
Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Chcecie aby nasza redakcja zajęła się jakimś tematem? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z naszą redakcją za pośrednictwem strony facebookowej i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.