31.07.2021 16:43 5 NW
Każdego roku na początku Polski spotykają się mieszkańcy jak i turyści i świętują Dzień Ryby. Wydarzenie to cieszy się zawsze sporym zainteresowaniem, a prócz możliwości skosztowania pysznej, świeżej ryby, dowiedzieć można się czegoś ciekawego o tym, co skrywają wody Bałtyku.
Quizy dla dzieci i dorosłych, świeża ryba i występy muzyczne – to wszystko w sobotę (31 lipca) czekało na mieszkańców Helu jak i turystów z okazji Dnia Ryby.
– Od kilkunastu lat obchodzimy Dzień Ryby. Jest tu zawsze miła atmosfera, zabawy dla dzieci, teatr kulinarny, jednym zdaniem każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to ten jeden dzień w roku, kiedy zawsze zdajemy egzamin i sporo się u nas dzieje – mówi Sylwia Budzisz, radna Miasta Helu.
Ostatnia sobota lipca to co rok nie tylko okazja do dobrej zabawy, ale także skosztowania świeżej ryby. W tym roku bohaterem jest stornia znana szerszemu gronu jako flądra. O tym, co w niej takiego wyjątkowego ekipie Twojej Telewizji Morskiej opowiadał Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego.
– Flądra ma najbardziej delikatne mięso, smak i delikatność jakiej nie mają inne ryby, dlatego jest tak popularna. W tej flądrze nie ma za dużo mięsa, ale jest warta tego, by przyjechać nad morze i jej skosztować – zapewnia Krzysztof Górski.
Jak informuje kierownik do spraw promocji turystyki i kultury Żanna Sępińska, podczas tegorocznego wydarzenia w Helu przygotowywane jest 100 kilogramów storni, którą podarowała Północno-Kaszubska Lokalna Grupa Rybacka.
Na scenie koncert szantowy da zespół Kliper, który w swoim repertuarze ma klasyczne szanty wykonywane głównie a’capella, piosenki żeglarskie oraz ballady i pieśni morskie.
O godz. 20:00 słuchacze będą bawić się z DJ Chemist.