04.12.2020 14:50 4 WH/TTM

Nowoczesny urząd w Łęczycach już niedługo będzie otwarty

Fot. Daniel Zaputowicz/TTM

Budowa nowego Urzędu Gminy Łęczyce niedługo zostanie ukończona. Trwają ostatnie prace wykończeniowe wewnątrz obiektu. Nowa siedziba zostanie otwarta dla petentów najprawdopodobniej na wiosnę przyszłego roku.

W nowym gminnym urzędzie w Łęczycach jeszcze w grudniu mają zostać przeprowadzone wszystkie niezbędne odbiory. Urzędnicy mają przenieść się do nowej siedziby w marcu lub kwietniu 2021 roku.

Ten obiekt posiada wszystko, co wiążę się z nowoczesnością i ekologią. Obiekt ma powierzchnię 1700 metrów kwadratowych użytkowej. Powinien spełnić wszystkie funkcje urzędowe oraz jest tam instytucja opieki społecznej i archiwa – mówi Piotr Wittbrodt, wójt gminy Łęczyce w rozmowie z Twoją Telewizją Morską.

Nowy budynek posiada wentylację mechaniczną, klimakonwektory oraz ogrzewanie podłogowe. Zastosowano również nowoczesne rozwiązania technologiczne i ekologiczne.

Przygotowana jest instalacja pod fotoogniwa, która praktycznie cała jest przygotowana. Jeśli uzyskamy dofinansowanie, to zamontujemy to również na dodatkowej południowej połaci. Budynek jest tak ulokowany, aby wykorzystać słońce – tłumaczy Jędrzej Remelski, inspektor ds. inwestycji w Urzędzie Gminy Łęczyce.

Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM Fot. Daniel Zaputowicz/TTM

Ponadto pojawiła się otwarta przestrzeń w samym centrum budynku.

Atrium nawiązuje do ekologicznych źródeł ciepła. Zamysł projektantów jest spełniony i się sprawdza, bo wchodząc do urzędu widzimy zieleń. Nie widać dymu lecącego z kominów. Cała technologia ekologiczna jest tu zastosowana - dodaje Remelski.

Cała inwestycja jest warta ok. 8,6 mln złotych.

Koszt ten wzrósł w stosunku do tego, co znajdowało się w przetargu o 75 tysięcy złotych z powodu wystroju. Dodano herb i napisy. Nie było tego w pierwotnym projekcie. Zbudowano też dodatkowo parking za obiektem z drugiej strony na kilka pojazdów – zwraca uwagę wójt.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...

Chcesz przeczytać więcej?

Wyłącz adblocka.

Dziękujemy :)


ODBLOKUJ NADMORSKI24