08.09.2018 20:00
0
Mat. red.
Artykuł sponsorowany
Festiwal Smaków Food Trucków 15 i 16 września już po raz drugi na Placu Jakuba Wejhera w Wejherowie. Możliwość spróbowania dań z wielu stron świata cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem mieszkańców Wejherowa i okolic. O tej wyjątkowo smakowitej imprezie opowiada nam organizator.
Dziennikarz: Festiwal Smaków Food Trucków w czerwcu po raz pierwszy przyjechał do Wejherowa, niedługo powróci po raz drugi. Jak narodził się pomysł na tego typu imprezę kulinarną?
Organizator: Food trucki w Polsce pojawiły się kilka lat temu. Ta moda przywędrowała do nas z Zachodu. Początkowo były one mylone ze zwykłymi „budkami” sprzedającymi gotowe, mrożone dania. Chcieliśmy pokazać, że food trucki to mobilna restauracja, specjalizująca się w jednym rodzaju kuchni, reprezentująca wysoką jakość potraw. Naszym celem było skupienie wielu food trucków z różnorodną kuchnią w jednym miejscu, aby każdy mógł je poznać i spróbować wielu, różnych smaków.
D: Wielu ludzi wciąż obawia się skosztowania serwowanych przez food trucki dań, ponieważ kojarzą im się z przydrożnymi budkami oferującymi potrawy z mrożonek, nie najlepszej jakości. Jak jest teraz?
O: Współczesne food trucki w swojej działalności odbiegają daleko od pamiętanych przez niektórych przyczep gastronomicznych. Dzisiaj liczy się autorski pomysł, świeże składniki i najwyższa jakość. Ważny jest także wygląd mobilnych restauracji. Food trucki biorące udział w naszych wydarzeniach specjalizują się w jednym rodzaju kuchni. Na nasze zloty staramy się dobierać najlepsze food trucki z całej Polski.

Mat. pras.
D: Czy trudno zatem było przekonać ludzi do nowej formy gastronomicznej?
O: Niekoniecznie. Ludzie są ciekawi nowych smaków. Przez ponad 4 lata działalności udało nam się zorganizować festiwale w ponad 30 miastach w północnej i centralnej Polsce. Niedługo odbędzie się setny, jubileuszowy Festiwal Smaków Food Trucków. Ludzie przekonują się i chętnie powracają do ulubionych punktów, jak też chętnie próbują nowych, niecodziennych dań.

Mat. pras.
D: Każdy zlot to od kilkunastu do kilkudziesięciu food trucków. Czy jest możliwość spróbowania wszystkiego?
O: Zawsze zachęcamy naszych gości do przybycia z gronem znajomych, wówczas szanse na spróbowanie większej ilości dań rosną. Nasze wydarzenia są zawsze co najmniej dwudniowe, aby można było spróbować jak najwięcej.

Mat. pras.
D: Czy oprócz kulinarnych doznań festiwalowi goście mogą liczyć na dodatkowe atrakcje?
O: Jak najbardziej. Oprócz standardowych miejsc konsumpcyjnych, jest też strefa chilloutu, na której można odpocząć na leżakach, przy muzyce. Organizujemy także konkursy, zawody, gry terenowe i pokazy. Najmłodsi festiwalowicze chętnie korzystają ze strefy dla dzieci. Na niektórych wydarzeniach pojawiają się wyjątkowe trucki, w których zamiast potraw można znaleźć gry planszowe, książki, a nawet wielowymiarowe kino.

Mat. pras.
D: Co w food truckach podczas najbliższej edycji znajdą mieszkańcy Wejherowa?
O: Tym razem do Wejherowa przyjadą specjały kuchni meksykańskiej, bliskowschodniej, azjatyckie pierożki, węgierskie langosze, greckie kofty i wiele więcej. Na deser zapraszamy m.in. na hiszpańskie churros, lody tajskie i owoce w czekoladzie. Każdy znajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!
D: Dziękuję!
II Festiwal Smaków Food Trucków Wejherowie
Data: 15-16 września 2018
Godziny: sb. 12-21, ndz. 12-20
Miejsce: Plac Jakuba Wejhera, Wejherowo
Więcej na: www.facebook.com/events/1527205280713903/
Partnerzy:
Miasto Wejherowo
Browar Amber
Partnerzy medialni:
Nadmorski24.pl
Norda FM
Twoja Telewizja Morska
Radio Kaszëbë
Express Powiatu Wejherowskiego
gwe24.pl