15.12.2017 14:31 1 Redakcja/Jacek Majcherek
Przygotowanie marynowanych śledzi nie jest trudne. Możemy wykonać je na tysiące różnych sposobów i zawsze smakują wyśmienicie. Przedstawiamy przepis wysłany przez Jacka Majcherka, jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce i zarazem mieszkańca Bolszewa.
Składniki
2 kg świeżego śledzia (cały lub patroszony)
0,5 kg soli morskiej peklowej
Zalewa octowa numer jeden
1,5–2 litrów wody
150 ml octu 10%
5 g ziela angielskiego
5 g liścia laurowego
Sól, cukier do smaku
Zalewa octowa numer dwa
1,5–2 litry wody
100 ml octu 10%
20 ml octu jabłkowego
25 g miodu lipowego
20 g cukru
20 g soli
5 g ziela angielskiego
5 g liścia laurowego
150 g cebuli w plasterkach
100 g marchwi w plasterkach
Przygotowanie
Śledzie oczyszczamy, myjemy, zasypujemy solą morską i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie ryby wypłukujemy (aż woda nie będzie słona) i osuszamy. Gotujemy zalewę numer jeden i ją studzimy – zalewa musi być zimna. Zalewamy nią śledzie i zostawiamy w lodówce na minimum tydzień.
Po upływie tygodnia zalewę wylewamy, a śledzie pokrywamy zalewą numer dwa, postępując w identyczny sposób. Po około pięciu dniach śledzie będą gotowe do zjedzenia. Im dłużej będą w zalewie, tym będą lepsze w smaku.