03.01.2018 15:03 1 redakcja/Jacek Majcherek
Pierogi z gęsiną są propozycją wykorzystania resztek rosołowych. Przepis wysłany został nam przez Jacka Majcherka, jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce i zarazem mieszkańca Bolszewa.
Ciasto (na około 30 sztuk)
Farsz
Wykonanie farszu
Gęś należy opalić z piór, zalać wodą i gotować z warzywami do miękkości. Gdy będzie miękka wyjmujemy ją, oczyszczamy z kości i mielimy wraz z warzywami, dodajemy jajko, następnie zagniatamy. Formujemy małe kulki po ok 15 g.
Wykonanie ciasta
Mleko, masło, sól gotujemy w garnku, a gdy będzie wrzące zalewamy mąkę. Szybko ją mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki. Składniki zagniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy, kroimy koła, wykładamy farsz i lepimy pierogi.