06.09.2017 14:41 7 Redakcja

Łososie z Żelistrzewa mogą być trujące

Zdjęcie ilustracyjne - pixabay.com

Cztery przypadki zachorowań na listeriozę, w tym jeden śmiertelny, odnotowano na terenie Danii. Osoby te najprawdopodobniej zatruły się wędzonym łososiem, który został wyprodukowany przez przetwórstwo BK Salmon z Żelistrzewa (powiat pucki). Obecnie prowadzone są badania, które wykażą przyczyny zakażenia wycofanego ze sklepów produktu.

Na tę chwilę nie można potwierdzić informacji, że zachowania są związane z naszymi produktami i naszą firmą. Nic nie wskazuje na to, że wina leży po stronie przetwórcy – przekonuje Edward Nowak, prokurent spółki BK Salmon w Żelistrzewie.

Badania wykazały jednak, że w dwóch partiach wędzonego łososia, pakowanego po 125 gramów, poziom Listerii był podwyższony. W związku z tym firma była zmuszona wstrzymać produkcję.

Nasze postępowanie zostało wszczęte w związku z zatruciami, do których doszło na terenie Danii, a dokładniej w związku z przekroczeniem w dwóch próbkach dopuszczalnej normy Listerii monocytogenes – wyjaśnia Wojciech Trybowski, pomorski wojewódzki lekarz weterynarii. – Próbki pobierane są ze stołów, narzędzi i urządzeń, które mogły stykać się z żywnością. Została też wyprodukowana próbna partia, nie do obrotu, z której pobrano kolejne próbki. Działania te mają wykazać bieżącą sytuację w zakładzie i ewentualnie wskazać zarażony surowiec – dodaje.

Większość produktów BK Salmon eksportowanych jest poza granice kraju, na polski rynek trafia zaledwie około 2% produkcji. Jak na razie nie ma doniesień o tym, że zarażony łosoś trafił do rodzimych supermarketów. Mimo to profilaktycznie wycofano zagrożoną partię ze sklepowych półek należących do sieci Netto, gdzie można też zwrócić zakupioną rybę.

Współpracowaliśmy z tą siecią duńskich sklepów przez pięć lat, w tym czasie nie było żadnych zarzutów do naszych produktów ani nawet informacji dotyczących jakichkolwiek reklamacji. Przyszłość zależy jednak od tego, co wykaże obecne dochodzenie – podkreśla prokurent spółki BK Salmon w Żelistrzewie.

Bakteria Listeria monocytogenes jest bardzo groźna dla wszystkich organizmów żywych. Zakażenia u ludzi wywoływane są najczęściej przez żywność. Listeria może występować między innymi w przetworach mlecznych, warzywach, mięsie oraz jajach. Okres wylęgania choroby wynosi od kilku dni do trzech miesięcy. Objawy to wymioty, biegunka, posocznica oraz zapalenie opon mózgowych. Przebieg choroby może być ciężki, a u około 30% chorych prowadzi do śmierci.

Najczęściej bakteria ta rozprzestrzenia się przez organizmy będące nosicielami. W związku z tym pozyskiwane ryby mogły mieć kontakt z takimi organizmami i to jest potencjalna droga zanieczyszczenia surowca – podsumowuje pomorski wojewódzki lekarz weterynarii.

Poniżej znajduje się oficjalne oświadczenie wydane przez spółkę BK Salmon w Żelistrzewie.

Źródło: bk-salmon.eu


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...