30.01.2017 11:38 0 Redakcja / mat. prasowe
Malika, trójmiejska Top Chef i właścicielka restauracji w Gdyni, opowie o swojej książce, w tym o pochodzeniu i smaku kilkudziesięciu przypraw z całego świata. Kulinarno-literackie spotkanie odbędzie się w poniedziałek (30 stycznia) o godzinie 18:00 w rumskiej Stacji Kultura.
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz - urodzona i wychowana w Algierii. Szefowa kuchni i właścicielka restauracji "Malika" w Gdyni. Finalistka dwóch telewizyjnych konkursów kulinarnych „Gotuj o wszystko” oraz pierwszej edycji „Top Chef”. Nominowana w kategorii „Kobieta Szef 2015” w pierwszej edycji przewodnika Gault & Millau Polska.
Zanim rozpoczęła karierę w gastronomii była nauczycielem i tłumaczem języka francuskiego. Siedem lat temu, podążając za swoją pasją, skierowała kroki, ręce i serce do profesjonalnej kuchni, w której przeszła kolejne szczeble hierarchii: pomoc kuchenna, następnie kucharz i szef kuchni w trójmiejskich restauracjach.
Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne, podczas których, podobnie jak w swojej kuchni, łączy smaki Afryki Północnej i Francji z darami polskich pól, łąk i lasów. W życiu i pracy łączy miłość do wyrazistych smaków, egzotyczny temperament, a także tęsknotę za słońcem i ogniem, który ją inspiruje.
Spotkanie odbędzie się 30 stycznia o godzinie 18:00 w Stacji Kultura - Biblioteka Rumia, przy ulicy Starowiejskiej 2, dworzec PKP Rumia. Wstęp na wydarzenie jest wolny.