22.12.2016 14:35 0 Redakcja/TTM

Lokalne VIP-y 'stanęły przy garach'

fot. TTM

Umiejętności kulinarne lokalnych VIP-ów oceniali uczniowie oraz profesjonalne jury. W środę (21.12) w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie odbył się niecodzienny konkurs. Zgodnie z jego nazwą, czyli „Gotuj z VIP'em”, w zmaganiach uczestniczyły dwuosobowe drużyny tworzone przez uczniów oraz znane osobistości.

  • Była z nami gospodarz imprezy pani Gabriela Lisius, Dorota Arciszewska poseł RP, ponadto Beata Rutkiewicz wiceprezydent Wejherowa, Wojciech Rybakowski - etatowy członek zarządu powiatu wejherowskiego, rzecznik prasowy komendy powiatowej policji Anetta Potrykus, Jolanta Różyńska - dyrektor Filharmonii Kaszubskiej w Wejherowie i kpt. Waldemar Lewandowski, zastępca komendanta PSP w Wejherowie – wylicza Wojciech Rogocki, dyrektor szkoły.

Tematem przewodnim konkursu był drób, a zgodnie z założeniami, propozycję dania przedstawiali zaproszeni goście.

  • Chcieliśmy zaprosić do naszej szkoły osoby dla nas ważne, bliskie, możemy powiedzieć, że przyjaciół szkoły. Osoby, które są nam życzliwe, pomagają nam w rozwoju i w tym wszystkim, co tu robimy – tłumaczy Wojciech Rogocki.

Każdy zespół mógł stworzyć z zaproponowanych składników wymyśloną przez siebie potrawę.

  • Pomysł jest spontaniczny. Ze wszystkich składników, które mieliśmy do dyspozycji, wymyśliliśmy pierś z kurczaka marynowaną w sosie imbirowo-pomarańczowym, do tego puree marchewkowe z nutą pomarańczy i soczewica – mówi Gabriela Lisius, starosta wejherowski.

Ostatecznie każda z drużyn może czuć się wygrana, wszyscy zostali wyróżnieni w innej kategorii. Dla przykładu „danie o najlepszym smaku” zdominowała ekipa Gabrieli Lisius, wejherowskiego starosty. Szkoła planuje kontynuację wydarzenia.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...