18.11.2016 08:00
0
Redakcja
Gniewino: Blisko 200 dzieci z objawami zatrucia
Zdjęcie ilustracyjne - fot. pixabay.com
W Gniewinie doszło do masowego zatrucia bakterią salmonelli. Choroba dotknęła dzieci z dwóch szkół znajdujących się na terenie gminy. Obie placówki korzystały z cateringu oferowanego przez Centrum Sportowo-Konferencyjne w Gniewinie.
Aktualizacja 18.11.2016 - godz. 16:20
Decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego - dokumenty przesłane przez Centrum Sportowo-Konferencyjne w Gniewinie
Aktualizacja 18.11.2016 - godz. 14:00
Obecnie kuchnia Centrum Sportowo-Konferencyjnego Gniewino funkcjonuje normalnie i obsługuje gości.
- Przeprowadzona kontrola i dezynfekcja nie stwierdziła obecności bakterii w naszej kuchni - podkreśla Justyna Kuzma-Wasilczyk, specjalista ds. marketingu Centrum Sportowo-Konferencyjnego Gniewino.
Informację potwierdza również sanepid.
- Pani prezes dostarczyła już dokumenty, z których wynika, że dezynfekcja została już wykonana, jak również zatrudniła nowy personel, który posiada orzeczenia lekarskie o tym, że stan zdrowia jest właściwy, dlatego też uruchomiliśmy już pion kuchenny. Z tym, że nie będą świadczone usługi cateringowe, jeśli chodzi o szkoły - tłumaczy lek. med. Ewa Banasik, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie. - Niemniej analizując wyniki i wywiady, ponieważ doszło do jednoczesnego wystąpienia objawów chorobowych w dwóch szkołach, w tym samym czasie, gdzie żywność jest dystrybuowana przez centrum, wszystko wskazuje na to, że źródło zakażenia było właśnie tam - dodaje.
Badania służb sanitarno-epidemiologicznych trwają.
Aktualizacja 18.11.2016 - godz. 9:30
Pierwsze zgłoszenia dotyczące zatrucia wpłynęły do wejherowskiego sanepidu w minionym tygodniu, wówczas podjęto też działania w tej sprawie. Kontrole objęły Samorządowy Zespół Szkół w Kostkowie, Samorządowy Zespół Szkół w Gniewinie oraz pion kuchenny w Centrum Sportowo-Konferencyjnym.
- Szkoły te są zaopatrywane w żywność przez Centrum Sportowo-Konferencyjne w Gniewinie, dlatego te trzy obiekty zostały objęte dochodzeniem epidemiologicznym, w ramach którego przeprowadziliśmy wywiady z uczniami i rodzicami, a także pobrane zostały wymazy mikrobiologiczne, próbki żywności oraz badania kału, także w kuchni i od personelu – wyjaśnia lek. med. Ewa Banasik, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie.
Wczoraj (17 listopada) spłynęły wyniki badań, które wskazują obecność bakterii salmonella. Tego samego dnia zamknięty został pion kuchenny w Centrum Sportowo-Konferencyjnym.
- Jeżeli prezes przedstawi zaświadczenia o przeprowadzeniu dezynfekcji przez specjalistyczną firmę oraz wykaże, iż pracownicy mogą pracować z żywnością, wówczas kuchnia zostanie ponownie uruchomiona – tłumaczy Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie.
Do tej pory objawy chorobowe wystąpiły u około 200 dzieci. Łącznie do szkół objętych kontrolą uczęszcza około 1000 uczniów, jednak posiłki spożywało tego dnia około 400 osób.