21.04.2016 11:23 0 Redakcja

Rumia: Młodzi kucharze walczyli o staż w pięciogwiazdkowym hotelu

fot. TTM

Pieczone udka i marynowana pierś z przepiórki, puree z batata, grillowane warzywa, a na deser karmelizowane owoce – to tylko niektóre z kulinarnych propozycji uczestników drugiego międzyszkolnego konkursu gastronomicznego Hipolit Chef. Zmagania odbywały się w minioną środę (20 kwietnia) w murach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi. Nagrodą główną był staż w pięciogwiazdkowym hotelu.

W kulinarnych zmaganiach udział wzięło dwunastu uczniów klas gastronomicznych z sześciu pomorskich szkół. Na zaledwie 20 minut przed rozpoczęciem gotowania uczestnicy konkursu dowiedzieli się, jakie produkty będą mieć do dyspozycji.

  • Jeżeli chodzi o formułę konkursu, to postawiliśmy na twórczość. Do takiej niespodzianki uczniowie nie są w stanie się przygotować. Zadanie konkursowe polegało więc na wykonaniu dwóch dań głównych z dostępnych produktów niespodzianek, a były to: przepiórka, batat, jabłko i składniki dodatkowe. Liczy się kreatywność, smak i estetyczność – wyjaśnia Barbara Sanecka, organizator konkursu.

Na wykonanie zadania konkursowego uczestnicy mieli 2 godziny. Wśród różnorodnych propozycji pojawiły się: pieczone udka, marynowana i smażona pierś, puree z batata, grillowane warzywa oraz rozmaite kremy i sosy.

  • Dzięki takiej formie konkursu uczniowie mogą wykazać się nie tylko pomysłowością, ale i zaprezentować swoje praktyczne umiejętności i działanie pod presją czasu. Wiele firm międzynarodowych stawia na to, by adepci wykonali coś na teraz, przy potencjalnych pracodawcach, by pokazali, co potrafią. To taka forma przygotowawcza do pracy w zawodzie – dodaje Barbara Sanecka.

Żaden z uczestników nie opuścił murów rumskiego Hipolita z pustymi rękami. Wśród nagród rzeczowych pojawiły się m.in. grill i opalarka kuchenna, a każdy uczeń mógł liczyć na upominki. Natomiast zwycięzca - Jakub Buczkowski, uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi - otrzymał nagrodę główną, czyli możliwość odbycia stażu w pięciogwiazdkowym hotelu.

fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...