21.04.2016 11:23 0 Redakcja
Pieczone udka i marynowana pierś z przepiórki, puree z batata, grillowane warzywa, a na deser karmelizowane owoce – to tylko niektóre z kulinarnych propozycji uczestników drugiego międzyszkolnego konkursu gastronomicznego Hipolit Chef. Zmagania odbywały się w minioną środę (20 kwietnia) w murach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi. Nagrodą główną był staż w pięciogwiazdkowym hotelu.
W kulinarnych zmaganiach udział wzięło dwunastu uczniów klas gastronomicznych z sześciu pomorskich szkół. Na zaledwie 20 minut przed rozpoczęciem gotowania uczestnicy konkursu dowiedzieli się, jakie produkty będą mieć do dyspozycji.
Na wykonanie zadania konkursowego uczestnicy mieli 2 godziny. Wśród różnorodnych propozycji pojawiły się: pieczone udka, marynowana i smażona pierś, puree z batata, grillowane warzywa oraz rozmaite kremy i sosy.
Żaden z uczestników nie opuścił murów rumskiego Hipolita z pustymi rękami. Wśród nagród rzeczowych pojawiły się m.in. grill i opalarka kuchenna, a każdy uczeń mógł liczyć na upominki. Natomiast zwycięzca - Jakub Buczkowski, uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi - otrzymał nagrodę główną, czyli możliwość odbycia stażu w pięciogwiazdkowym hotelu.
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM