11.12.2015 10:33 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Świąteczne pierniki

Jednym ze smakołyków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole są pierniki. Przedstawiamy sprawdzony przepis Zdzisławy z Choczewa, dzięki któremu w szybki i łatwy sposób upieczemy te świąteczne ciastka.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka

Sposób przyrządzenia:

Masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, aby był płynny – mąkę, sodę, przyprawę do piernika, 1 jajko i żółtko wymieszać w misce i dolewać rozgrzany miód z masłem i cukrem. Wyrobić ciasto, następnie je rozwałkować i foremkami albo szklanką wycinać figurki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (góra, dół) przez ok. 10 – 15 minut.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...