Wegetarianie dziś mają swój dzień. Ogóloświatowe święto ma zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych oraz uświadomienia zalet diety wegetariańskiej.
Wegetarianizm z każdym rokiem ma coraz więcej zwolenników. Niezdrowy tryb życia, oparty na mięsnej diecie, prowadzić może do poważnych chorób, jak nadciśnienie czy miażdżyca. Zdaniem wegetarian wyeliminowanie z codziennego menu wszelkich odmian mięsne oraz przy bardziej restrykcyjnych odmianach wegetarianizmu – także jaj i nabiału, pozwala zachować zdrowie i proporcjonalną sylwetkę.
Zdania na temat wegetarianizmu są podzielone. Jedynie uznają to za bezzasadne fanaberie, inni chętni dołączają do grona „bezmięsnych”. Dietetycy przestrzegają jednak przed samodzielnym wymyślaniem jadłospisu wegetariańskiego. Posiłek powinien dostarczyć tyle samo składników odżywczych, a przy brak mięso, nietrudno o niedobór żelazo. Najlepiej skontaktować się z specjalistą, który przygotuje plan dla nowicjusza.
Wyróżnia się wiele odmian wegetarianizmu, bardziej lub mniej surowych:
laktowegetarianizm (rezygnacja również z jaj, dopuszczalne mleko)
owowegetarianizm (dopuszczalne jajka) weganizm (usunięcie z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym też mleka, serów, jaja i miodu)
witarianizm (jeść można tylko świeże warzywa i owoce, zakazana jest kawa, herbata i soki)
fruktarianizm (spożywać można wyłącznie owoce, które same spadną z drzewa)
W związku ze świętem w Helu odbędzie się specjalne spotkanie Stowarzyszenia Alternatywny Cypel. Wówczas będzie miała miejsce projekcja filmu, przedyskutowanie mitów odnoszących się do wegeterianizmu czy możliwość posmakowania dań w 100% pochodzenia roślinnego. Spotkanie zaplanowane jest na godzinę 18:00 w Centrum Alternatywny Cypel przy wejściu na plażę nr 67.