26.09.2012 12:06 0

Piersi kurczaka w pikantnym cieście

Piersi z kurczaka to chude, dobre mięso. Jak jednak przyrządzić je aby nie były za suche? Dzięki ciastu kurczak jest soczysty i rozpływa się w ustach. Dziś przedstawiamy przepis na piersi z kurczaka w pikantnym cieście.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 40 g mąki
  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • ostra papryka lub chilli
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczam i kroję w paski. Następnie przygotowuję ciasto. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, przyprawiam i roztrzepuję. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto musi być gęste, żeby nie spłynęło z kurczaka w trakcie pieczenia. Do ciasta wrzucam wszystkie kawałki kurczaka i dokładnie oblepiam je ciastem. Ostawiam do lodówki na pół godziny. Wyjmuję i opiekam na patelni na małej ilości oleju ze wszystkich stron. Najlepiej smakuje z frytkami.

Smacznego!

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...