26.09.2012 12:06 0
Piersi kurczaka w pikantnym cieście
Piersi z kurczaka to chude, dobre mięso. Jak jednak przyrządzić je aby nie były za suche? Dzięki ciastu kurczak jest soczysty i rozpływa się w ustach. Dziś przedstawiamy przepis na piersi z kurczaka w pikantnym cieście.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 40 g mąki
- 1 jajko
- odrobina mleka
- ostra papryka lub chilli
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczam i kroję w paski. Następnie przygotowuję ciasto. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, przyprawiam i roztrzepuję. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto musi być gęste, żeby nie spłynęło z kurczaka w trakcie pieczenia. Do ciasta wrzucam wszystkie kawałki kurczaka i dokładnie oblepiam je ciastem. Ostawiam do lodówki na pół godziny. Wyjmuję i opiekam na patelni na małej ilości oleju ze wszystkich stron. Najlepiej smakuje z frytkami.
Smacznego!
Komentarze