24.09.2012 10:42 0 Akademia Skutecznej Diety - Dominika Stefankiewicz - Dietetyk medyczny
Osoby z nadwagą, czy otyłością kojarzą nam się z osobami, które bardzo dużo jedzą i są przejedzone. Wielu dziwi stwierdzenie, że osoby z nadwagą, czy otyłością są niedożywienone, osoby z tego typu zaburzeniami są niedożywienone na poziomie komórkowym.
Organizm ludzki składa się z milionów komórek, wszystkie te komórki tworzą dane organy, każda z tych komórek ma określone zadania i funkcje. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, komórki powinny być odpowiednio natlenione oraz odżywione. Każda z komórek organizmu ludzkiego powinna mieć także drogę umożliwiającą wydalanie zbędnych metabolitów przemiany materii. Zaburzenia funkcji narządów wewnętrznych ( związanych z przemianą materii) , wydzielania hormonów, enzymów mogą być związane z niedożywieniem na poziomie komórkowym lub brakiem oczyszczania danych komórek z toksyn czyli detoksykacji.
Organizm, który się nie oczyszcza z toksyn, ma zaburzenie na tle wydzielania hormonów, ma często także zaburzenie na tle nieprawidłowej wagi. Jeśli od zawsze dana osoba ma problemy z zbyt zwiększoną wagą, przyczyny można szukać w niedożywieniu komórkowym.
Niedożywienie na tle komórkowym jest powiązane z wadliwym trawieniem danych produktów, a tym samym nie dostarczaniem komórkom cennych składników odżywczych. Jedząc produkty, które nie są w pełni przetrawione, których resztki pozostają w jelitach, można doprowadzić do stanów zapalnych jelit, przyrostu drożdżaków w jelitach, zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej. Drożdżaki jelit mogą spowodować zwiększoną przepustowość jelit . Niestrawione enzymatycznie cząsteczki mogą przenikać przez jelita do krwiobiegu i powodować reakcje alergiczne.
Powstałe grupy immunologiczne krążą w organizmie, doprowadzając do zmiany tkanek, organizm daną tkankę rozpoznaje jako obcą, którą należy zniszczyć, w ten właśnie sposób powstają schorzenia autoimmunologiczne – czyli choroby z autoagresji.
Człowiek, który jest niedożywiony na poziom komórkowym, częściej odczuwa głód, niż człowiek dożywiony, dlatego je więcej i więcej, ale dostarczając produktów nie odpowiednich cały czas pogarsza stan jelit, a komórki nadal pozostają niedożywione.
Jedząc produkty, na które organizm reaguje stanami alergicznymi, nie jesteśmy w stanie odżywić komórki. Aby uchronić organizm przed chorobami z autoagresji oraz przed nadwagą czy otyłością należy dostarczać produkty w pełni tolerowane.
Aby przekonać się, jakich produktów należy unikach, a jakie nie wywołują nietolerancji pokarmowej należy zrobić testy na tolerancję pokarmową, na podstawie takiego testu dietetyk dobiera i komponuje odpowiednią dietę, aby organizm mógł zdrowo funkcjonować. Dieta pozbawiona produktów nietolerowanych doprowadzi do odżywienia organizmu na poziomie komórkowym, równowadze kwasowo – zasadowej, wyrównaniem flory bakteryjnej jelit. Dieta bez produktów nietolerowanych spowoduję sytuację bardzo korzystną, ku pozbyciu się zbędnych kilogramów tkanki tłuszczowej.
Akademia Skutecznej Diety - Dominika Stefankiewicz - Dietetyk medyczny