Dziś przedstawiamy przepis na zupę pieczarkową. Pyszna i zdrowa i do tego prosta w przygotowaniu z pewnością będzie miłym zaskoczeniem na rodzinnym stole. A doprawiony sezonowymi grzybami stanowić będzie wykwitną potrawę, który nie powstydzi się żaden mistrz kuchni.
Składniki:
Przygotowanie:
Najpierw siekamy cebulę. Następnie podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki należy odkładnie umyć i obrać ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Całości dusimy na wolnym ogniu na głębokiej patelni.
Jednocześnie przygotowujemy bilion drobiowy. Wywar przeprawiamy i dodajmy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotujemy do momenty aż warzywa będą lekko miękki. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotującej się zupy. Całość doprawiamy pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy około 5 minut. W połowie czasu dodajemy śmietanę, rozmieszaną z ciepłym wywarem. Zupę podajemy z grzankami i natka pietruszki.
Uwaga! Dodaj serek topiony lub łyżkę mąki, a zupa będzie gęstsza.