08.09.2012 14:28 0

Gotuj z Nadmorski24: Zupa pieczarkowa

Dziś przedstawiamy przepis na zupę pieczarkową. Pyszna i zdrowa i do tego prosta w przygotowaniu z pewnością będzie miłym zaskoczeniem na rodzinnym stole. A doprawiony sezonowymi grzybami stanowić będzie wykwitną potrawę, który nie powstydzi się żaden mistrz kuchni.

Składniki:

  • kilogram pieczarek
  • dwie średnie cebule
  • włoszczyzna
  • natka pietruszki
  • bilion drobiowy
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • grzanki
  • łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:

Najpierw siekamy cebulę. Następnie podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki należy odkładnie umyć i obrać ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Całości dusimy na wolnym ogniu na głębokiej patelni.

Jednocześnie przygotowujemy bilion drobiowy. Wywar przeprawiamy i dodajmy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotujemy do momenty aż warzywa będą lekko miękki. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotującej się zupy. Całość doprawiamy pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy około 5 minut. W połowie czasu dodajemy śmietanę, rozmieszaną z ciepłym wywarem. Zupę podajemy z grzankami i natka pietruszki.

Uwaga! Dodaj serek topiony lub łyżkę mąki, a zupa będzie gęstsza.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...