Dziś przedstawiamy przepis na tortille. Specjał kuchni meksykańskiej, przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Okrągły placek, który osiąga rozmiary od 5 do 30 centymetrów, stanowi podstawę wielu meksykańskich potraw, funkcjonuje również jako pieczywo. Tortillę można wypełnić dowolnym farszem w zależności od upodobań smakowych. Przepis na tortillę jest bardzo prosty.
Składniki:
Wykonanie:
Do mąki dodaję smalec oraz sól. Wyrabiam ciasto dolewając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego.
Następnie dzielę ciasto na kulki o średnicy ok. 3 cm i rozwałkowuję je możliwie jak najcieniej.
Używam miski jako szablonu i wykrajam za pomocą noża od pizzy koła o średnicy 22 cm.
Smażę na patelni z grubym dnem, z obu stron do zarumienienia bez dodatku tłuszczu.
Z podanych składników zrobiłam 20 tortilli.
W przyszłym tygodniu przepis na "twistera" z wykorzystaniem domowej tortilli.