04.09.2012 12:11 0

Gotuj z Nadmorski24: Meksykańska tortilla

Dziś przedstawiamy przepis na tortille. Specjał kuchni meksykańskiej, przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Okrągły placek, który osiąga rozmiary od 5 do 30 centymetrów, stanowi podstawę wielu meksykańskich potraw, funkcjonuje również jako pieczywo. Tortillę można wypełnić dowolnym farszem w zależności od upodobań smakowych. Przepis na tortillę jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 350 ml wody,

Wykonanie:

Do mąki dodaję smalec oraz sól. Wyrabiam ciasto dolewając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego.

Następnie dzielę ciasto na kulki o średnicy ok. 3 cm i rozwałkowuję je możliwie jak najcieniej.

Używam miski jako szablonu i wykrajam za pomocą noża od pizzy koła o średnicy 22 cm.

Smażę na patelni z grubym dnem, z obu stron do zarumienienia bez dodatku tłuszczu.

Z podanych składników zrobiłam 20 tortilli.

W przyszłym tygodniu przepis na "twistera" z wykorzystaniem domowej tortilli.

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...