04.11.2012 16:04 0

Dieta antyrakowa - sprawdź co należy jeść

Naukowcy są zdania, że każdy z nas może zachorować na groźną chorobę, gdyż wszyscy posiadamy wadliwe komórki. Niektórzy z nas potrafią się z nimi uporać, natomiast organizm pozostałych osób jest zbyt słaby by samodzielnie mógł dać sobie radę z chorobą.

Codziennie spożywamy różnoraką żywność, która pobudza rozwój komórek rakowych. Chodzi tu głównie o biały cukier i mąkę oraz produkowane przemysłowo mięso, jaja i mleko. Posiłki z dużą zawartością kwasów omega – 6 odpowiadają na ten czas za tego typu epidemię zachorowań.

W bogatym świecie produktów spożywczych znaleźć można jednak te, które niwelują stany zapalne, pomagają obniżyć zagrożenie wystąpienia raka czy skutecznie z nim walczyć.

Dobrze skomponowana dieta to ta, której poziom kwasów omega-3 i omega-6 jest jednakowy. Te ostatnie dbają o rozrost komórek i tworzenie się stanów zapalnych, a dpierwsze kontrolują tego typu działania. Ponadto zmniejszają zasięg przerzutów. Naukowcy wykazali również, że ryzyko wystąpienia komórek rakowych jest mniejsze u osób, które spożywają minimalną ilość mięsa, przetworów mlecznych, a większą ilość ryb (chojnie obdarzonych w kwasy omega-3). Nie powinno się używać margaryn, nasyconych tłuszczów typu trans, udowodniono natomiast, że mielone siemię zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o około 30%.

Pomocne w nowej diecie będą warzywa kapustne, które nie pozwalają na zezłośliwienie się komórek rakowych żołądka oraz pomagają im obumierać. Kapusty i brokółów nie powinno się gotować, gdyż tracą swoje właściwości, a jedynie smażyć z odrobiną oliwy bądź dusić pod przykryciem. Pomocne w zwalczaniu tej choroby będą także dynie, buraki, marchew, soja i gotowane pomidory.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...