Ile rogalików może zjeść dorosły mieszkaniec Pomorza? Ile zniknie w brzuszku dziecka? Poszukajmy odpowiedzi na te pytania! Wcześniej musimy jednak upiec drożdżowe rogaliki z marmoladą...
Świetne na śniadanie czy na podwieczorek, można je spakować i poczęstować sąsiadów, znajomych, koleżanki w pracy. Z pewnością poprawią nastrój w okresie kończących się wakacji...
Składniki:
Wykonanie:
W kubku rozcieram drożdże ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu na stolnicy robię kopiec z mąki z zagłębieniem. Kroję margarynę w kostkę i rozrzucam ją na mąkę, a do zagłębienia wlewam wyrośnięte drożdże. Zagniatam ciasto podsypując mąką. Następnie robię walec i dzielę go na 5 części. Każdą część rozwałkowuję na kształt okręgu o grubości ok 2-3 m. Dzielę go na 8 trójkątów. Na szerszych częściach trójkątów kładę po łyżeczce marmolady. Zawijam formując rogale.
Piekę w piekarniku ok. 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!