28.08.2012 14:02 0

Gotuj z Nadmorski24: Rogaliki z marmoladą

Ile rogalików może zjeść dorosły mieszkaniec Pomorza? Ile zniknie w brzuszku dziecka? Poszukajmy odpowiedzi na te pytania! Wcześniej musimy jednak upiec drożdżowe rogaliki z marmoladą...

Świetne na śniadanie czy na podwieczorek, można je spakować i poczęstować sąsiadów, znajomych, koleżanki w pracy. Z pewnością poprawią nastrój w okresie kończących się wakacji...

Składniki:

  • 100 g drożdży,
  • 200 ml śmietany 12% lub 18%,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 250 g margaryny,
  • ok. 1 kg mąki,
  • ok. 250 g marmolady (u mnie marmolada wieloowocowa)

Wykonanie:

W kubku rozcieram drożdże ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu na stolnicy robię kopiec z mąki z zagłębieniem. Kroję margarynę w kostkę i rozrzucam ją na mąkę, a do zagłębienia wlewam wyrośnięte drożdże. Zagniatam ciasto podsypując mąką. Następnie robię walec i dzielę go na 5 części. Każdą część rozwałkowuję na kształt okręgu o grubości ok 2-3 m. Dzielę go na 8 trójkątów. Na szerszych częściach trójkątów kładę po łyżeczce marmolady. Zawijam formując rogale.

Piekę w piekarniku ok. 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...