21.08.2012 14:34 0
Gotuj z Nadmorski24: Kurczak po meksykańsku
Jeśli lubicie kurczaka doprawionego na ostro-słodko, to meksykańska potrawa z pewnością wam zasmakuje. Można go przyrządzić na wiele sposobów bez wybitnych umiejętności kulinarnych. Dzięki ciemnej fasoli, kukurydzy i papryce danie zyskuje zachęcające kolory i apetycznie wygląda.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 świeża papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- mąka do obtoczenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka
Wykonanie:
Dokładnie obmywam piersi i kroję je w kostkę. Doprawiam je solą i papryką i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnie (z odrobiną oliwy z oliwek) wrzucam kurczaka, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodaję czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko podsmażam na złoty kolor.
Zalewam wodą, dodaję przecier pomidorowy i duszę około 10 minut. Następnie dodaję kukurydzę i fasolę. Doprawiam do smaku.
Podaję z brązowym ryżem.