21.08.2012 14:34 0

Gotuj z Nadmorski24: Kurczak po meksykańsku

Jeśli lubicie kurczaka doprawionego na ostro-słodko, to meksykańska potrawa z pewnością wam zasmakuje. Można go przyrządzić na wiele sposobów bez wybitnych umiejętności kulinarnych. Dzięki ciemnej fasoli, kukurydzy i papryce danie zyskuje zachęcające kolory i apetycznie wygląda.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 świeża papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka

Wykonanie:

Dokładnie obmywam piersi i kroję je w kostkę. Doprawiam je solą i papryką i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnie (z odrobiną oliwy z oliwek) wrzucam kurczaka, pokrojoną cebulę i paprykę.  Dodaję czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko podsmażam na złoty kolor.

Zalewam wodą, dodaję przecier pomidorowy i duszę około 10 minut. Następnie dodaję kukurydzę i fasolę. Doprawiam do smaku.

Podaję z brązowym ryżem.

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...