Szybka, popularna potrawa również może inspirować i zachęcać do kulinarnych eksperymentów. Wydawać by się mogło, że naleśniki występują tylko pod jedną postacią. Tym razem jednak uciekniemy od tradycji i wprowadzimy kilka nowatorskich rozwiązań. Poniżej przepis na naleśniki bez mąki!
Składniki:
Wykonanie:
Roztrzepuję energicznie jajko ze śmietanką. Dodaje resztę składników, mieszam i pozostawiam na ok. 40 min. Przez ten czas kasza pęcznieje. Następnie rozgrzewam patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Patelnia musi być prawie sucha, czym niej tłuszczu tym lepiej. Wlewam ciasto, tak aby zakryło dno. Smażę do zarumienienia i przewracam, smażę z drugiej stronę jakieś 30 sekund. Z przygotowanego ciasta wyszło mi 5 naleśników o średnicy ok. 25 cm. Podałam je z bananami, truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego!