03.08.2012 16:04 0 Akademia Skutecznej Diety - Dominika Stefankiewicz
Czas grillowania już się rozpoczął i będzie pewnie trwał do końca września... kilka miesięcy przed nami, a co z naszymi zbędnymi kilogramami, jak się przed nimi uchronić w czasie grillowym.
Znane nam są potrawy takie jak filet z kurczaka, czy łosoś z grilla, można je zamówić w każdej restauracji, są postrzegane jako ta zdrowsza alternatywa mięsa czy ryb smażonych w panierkach. A jak się mają do tych zdrowych dietetycznych potraw, potrawy przygotowywane w czasie wspólnego grillowania na świeżym powietrzu?
Grillowanie często kojarzy nam się z smaczną kiełbaską, ociekającą tłuszczykiem, zapiekanym białym chlebkiem i oczywiście dobrze schłodzonym piwkiem... Ale czy taki grill na pewno jest zdrowy? Niestety nie...
Grillowanie wcale nie musi się skończyć kupowaniem nowych, większych spodni, ale tylko pod jednym warunkiem, że zastosujesz się do kilku prostych rad:
*skrzydełka z kurczaka grillowane w ziołach, osoby, które szczególnie boją się o swoją sylwetkę, nich przed grillowaniem zdejmą skórę z mięsa * szaszłyki z warzywami: papryką, cukinię, cebulką i kawałkami kurczaka * karkówkę, która po grillowaniu nie jest aż tak tłusta * ryby, które są bardzo zdrowe i pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki
Zamiast pieczywa możesz zjeść sałatkę przygotowaną ze świeżych warzyw z sosem vinegre. W ten sposób zaoszczędzisz wiele, wiele kacl, a tym samym odżywisz swój organizm.
Nie zapomnij, że piwo jest wysokokaloryczne, ma dużo cukru i dzięki piwku rośnie brzuszek!!! Możesz sobie pozwolić na 1 piwko w tygodniu, ale jeśli chcesz mieć szczupłą sylwetkę i bez odstającego brzucha, kilka piwek w czasie grillowania odpada!
Zamiast kolejnych szklanek piwa wypijaj schłodzoną wodę z cytryną i miętą, taki eliksir zmniejszy pragnienie na piwo, a zarazem będzie pomagał w oczyszczaniu organizmu.
*** Konkurs ***
W naszym konkursie KAŻDY wygrywa!!! Prześlij nam swój zdrowy przepis na potrawę z grilla i wygraj konsultację dietetyczną Prosty START. Każda osoba, która nadeśle zgłoszenie na adres [email protected] otrzyma przykładowy jadłospis zdrowego żywienia.
Akademia Skutecznej Diety - mgr Dominika Stefankiewicz - Dietetyk Medyczny Gdańsk Wrzeszcz, C.H. Manhattan, tel. 606 517 057, www.DobreKalorie.com
Przepis na szaszłyk z kurczaka
papryka czerwona – 1 sztuka
jogurt naturalny 2 % tł. – 1 pudełko – 150 g
Marynata
Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekaną pietruszką.
Filet z kurczaka należy pokroić w 3 centymetrową kostkę, papryki także należy pokroić w 3 centymetrową kostkę. Paprykę i mięso należy nadziewać naprzemiennie na patyki, następnie szaszłyki należy zalać marynatą jogurtową i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut, tak przygotowane szaszłyki należy piec na grillu lub patelni grillowej.
Szaszłyki można posmarować samą oliwą, bez konieczności zanurzania w zalewie jogurtowej i także upiec na grillu lub patelni grillowej.