18.07.2012 12:02 0

Gotuj z Nadmorski24: Makaron i szpinak

Włoska kuchnia to przede wszystkim makarony w różnej postaci. Dziś prezentujemy lekką potrawę z soczysto-zielonym szpinakiem. Na niesłoneczną pogodę, słoneczna kombinacja na talerzu! Największą zaletą dania jest łatwość przygotowania i czas, wystarczy 30 min by zjeść pyszny, domowy obiad!

Makaron penne rigate ze szpinakowym pesto

Składniki:

  • 200 g makaronu typu penne rigate
  • 80 g świeżego szpinaku
  • natka świeżej pietruszki (ilość wg uznania)
  • 3 łyżki włoskich orzechów
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 120 g startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie hartujemy go zimną wodą, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki miksujemy i doprawiamy wg naszego smaku.

Następnie na patelni lekko zarumieniam makaron, dodaję przygotowane pesto i jeszcze chwilę podsmażam. Gotowe! Danie na talerzu można udekorować świeżym liściem bazylii lub nacią pietruszki i oprószyć delikatnie startym parmezanem.

Rada: W wersji bez orzeszków i z mniejszą ilością czosnku będzie to także idealne danie dla dzieci.

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...