Włoska kuchnia to przede wszystkim makarony w różnej postaci. Dziś prezentujemy lekką potrawę z soczysto-zielonym szpinakiem. Na niesłoneczną pogodę, słoneczna kombinacja na talerzu! Największą zaletą dania jest łatwość przygotowania i czas, wystarczy 30 min by zjeść pyszny, domowy obiad!
Makaron penne rigate ze szpinakowym pesto
Składniki:
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie hartujemy go zimną wodą, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki miksujemy i doprawiamy wg naszego smaku.
Następnie na patelni lekko zarumieniam makaron, dodaję przygotowane pesto i jeszcze chwilę podsmażam. Gotowe! Danie na talerzu można udekorować świeżym liściem bazylii lub nacią pietruszki i oprószyć delikatnie startym parmezanem.
Rada: W wersji bez orzeszków i z mniejszą ilością czosnku będzie to także idealne danie dla dzieci.