Zamiast na lody do budki skoczmy na bazar albo do ogrodu po świeże owoce. Kilka chwil roboty, trochę czekania, aż się zamrozi i mamy pyszny sorbet, świeży i orzeźwiający – co więcej – wiemy co jemy!
Składniki:
Wykonanie:
Umyć porzeczki, oczyścić z gałązek, listków tudzież innych paprochów. Wodę z cukrem zagotować w rondlu, doprowadzić do wrzenia i tak gotować 5 minut na całkiem pokaźnym ogniu. Do tak powstałego syropu dodać porzeczki i gotować jeszcze 5 minut zmniejszając znacznie płomień. Przestudzone porzeczki z syropem przecedzić do plastikowego pojemnika przez metalowe sito, porzeczki dodatkowo przecierając drewnianą łyżką, aby uzyskać jak najwięcej soku. Wstawić miskę do zamrażalnika i mrozić przez 1,5 godziny. Po tym czasie zamieszać i z powrotem do zamrażarki! Co 15-20 minut mieszać póki nie uzyska konsystencji sorbetu.