04.05.2013 10:03 0

Bezpieczne grillowanie, czyli jak przyrządzić, żeby było zdrowe

Nastał czas grillowania. Często spotykamy się z rodziną i znajomymi, a przy tych spotkaniach nie może już zabraknąć tradycyjnego jedzenia przyrządzanego na grillu. Dla wielu z nas jest to już bardziej przyzwyczajenie aniżeli rozwijająca się ciągle moda.

Od Gdańska, aż po Zakopane jak tylko Polska długa i szeroka, każdy z nas z nastaniem ciepłych dni marzy o grillu w towarzystwie znajomych i rodziny. Zaabsorbowani przygotowywaniem przysmaków na ruszcie zapominamy o bardzo ważnej kwestii.

Nie zastanawiamy się co zrobić, by przyrządzane przez nas dania były nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Nieumiejętne przygotowanie tych potraw może źle skończyć się dla naszego zdrowia. Co więcej może przecież doprowadzić do zatrucia naszego organizmu.

Jest zatem kilka zasad do których już teraz lepiej się zastosuj.

Po pierwsze zwróć uwagę na rozpałkę. Te sztuczne mogą być rakotwórcze. Lepiej zatem do rozpałki zastosować chociażby zwykły papier. Będzie to rozwiązanie bardziej czasochłonne, aczkolwiek zdrowsze dla naszego organizmu.

Pamiętaj, aby stosować specjalne tacki do pieczenia. Tłuszcz, który spada na ogień powoduje, że z węgla wydostają się trujące cząsteczki, które szybko przywierają do mięsa. Może okazać się to zgubne, gdyż ogólnie przyjętym jest, że wówczas takowa kiełbaska smakuje o wiele lepiej. Trzecią zasadą jest zaprzestanie spożywania mocno przypieczonych potraw. Takie mięso jest szkodliwe dla zdrowia do tego stopnia, że może przyczynić się do powstania raka.

Kolejną bardzo ważną sprawą jest zwrócenie uwagi czy spożywane przez nas mięso nie jest stosunkowo surowe. Jest to druga strona medalu po tym jak musimy uważać, żeby mięso nie było zbyt spieczone. Może to bowiem doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Ostatnią, ale jakże ważną zasadą jest nie kupowanie gotowych marynat oraz przypraw do grilla. Zawierają bowiem bardzo dużą ilość soli oraz innych ulepszaczy smaku, które nie zawsze są stworzone z naturalnych składników. Lepiej zaufać swoim ziołom, które są o wiele bardziej aromatyczne i zdrowsze.

Tak więc urządzając grilla nie zapomnijmy o zdrowiu własnym oraz zdrowiu naszych znajomych i rodziny. Tych kilka zasad pozwoli nam się cieszyć magicznymi chwilami na świeżym powietrzu oraz uchroni nas od nieprzyjemnych skutków nieprawidłowego używania opisywanego przedmiotu. Tak więc wszyscy cieszmy się wspólnym grillowaniem!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...