28.06.2012 10:28 0

Magia codziennej kawy

Kawę pije coraz więcej Polaków. Zanim jednak zasmakujemy się w tym niebiańskim napoju warto wiedzieć o nim kilka podstawowych faktów. Kawa potrafi być bardzo szkodliwa. Warto uświadomić sobie, co pijemy i w jaki sposób to robić, żeby nie zaszkodzić sobie, a przy tym cieszyć się jej wspaniałym aromatem.

A jak sprawić żeby nasza kawa była smaczna, aromatyczna i nam nie szkodziła? Przede wszystkim zmienić sposób jej przygotowywania. Największy błąd to kupowanie kawy rozpuszczalnej. Jest niezdrowa i szkodzi na żołądek a przygotowywana jest z ziaren gorszej jakości. Kolejny błąd to sposób przygotowania. W większości polskich domów, jeżeli już kupuję się kawę mieloną to zalewa ją się wrzątkiem i taką piję z fusami. To także nie służy naszemu organizowi. Pyłki, gazy i inne substancje chemiczne zawarte w kawie wydostają się wtedy z niej i mimo to, że wybraliśmy dobrze rodzaj to psujemy napój jego złym przygotowaniem.

Co zatem zrobić żeby przygotować smakowitą, napełniający nas energią napój? Kupić dobrą kawę. Czasami 2, 3 złote robi różnicę. Najważniejsze to mieszanka, z jakiej kawa jest zrobiona. Zazwyczaj jest to robusta i arabika. To, co najlepsze w kawie to arabika – im więcej tym lepiej. To ona nadaje jej szlachetny, głęboki, cytrusowy smak. Robusta sprawia, że jest ona gorzka i cierpka. Co zatem daje robusta w mieszance kawowej? Kofeinę – zawiera jej dwa razy więcej niż arabika.

Kolejny punkt to sposób przygotowania. Dla prawdziwych amatorów kawy polecam oczywiście dobry ekspres ciśnieniowy. Dla tych, którzy chcą po prostu od czasu do czasu przygotować sobie kawę odpowiednie będą tzw. kawiarki. Małe urządzenia, które dostępne są już od 30 złotych.

Kawę przechowujemy szczelnie zamknięta, w suchym miejscu.

Tekst: Jagoda Płonka


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...