11.11.2025 09:00 0 Mat. Partnera Artykuł sponsorowany

Tajniki fotografii kulinarnej – przekonaj się, jak wielką rolę mogą odegrać dobre zdjęcia

Mat. Partnera

Fotografia kulinarna stanowi niezwykle popularny temat, zwłaszcza wśród twórców przepisów czy właścicieli lokali gastronomicznych. Estetyczne zdjęcia potraw umieszczane w mediach społecznościowych nierzadko stanowią wizytówkę twórcy, gwarantując mu większą rozpoznawalność. Mogą nie tylko zachęcić użytkowników do zaobserwowania profilu, lecz także osobistych odwiedzin w danym lokalu czy złożenia zamówienia online – by przekonać się o tym, czy smak odpowiada estetycznemu wyglądowi. Fotografia kulinarna znajduje dziś swoje zastosowanie niemal wszędzie, służąc jako reklama produktów na billboardach oraz w gazetkach ofertowych sklepów, promocji lokali gastronomicznych czy ilustracja przepisów kulinarnych – zarówno w formie fizycznej oraz cyfrowej. Chcesz rozpocząć swoje pierwsze kroki w fotografii kulinarnej? Sprawdź, na co konkretnie zwrócić uwagę.

Poznaj wskazówki dla początkujących fotografów kulinarnych

Fotografia kulinarna to nie tylko sztuka, lecz przede wszystkim prezentacja jedzenia w taki sposób, który przyciąga uwagę widza, pobudzając u niego apetyt. By osiągnąć sukces w tej dziedzinie, ważne jest zrozumienie podstaw obejmujących przygotowanie przestrzeni, naukę obsługi aparatu, sposób odpowiedniego stylizowania potraw i odpowiednie oświetlenie. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że fotografia kulinarna uwielbia przede wszystkim naturalne światło; rozpoczynając swoją przygodę ze zdjęciami potraw, dobrze znaleźć w swoim domu czy mieszkaniu takie miejsca, w których jest jasno – poobserwuj, gdzie najwięcej światła masz o poranku, w południe oraz po południu, właśnie w tych punktach zabierając się za fotografowanie jedzenia. Nie zaleca się, aby robić zdjęcia przy sztucznym świetle sufitowym, oświetleniu LED lub punktowym oświetleniu w kuchni. Tego rodzaju zdjęcia mają zwykle ostre, ogromne cienie – potrawa prezentuje się natomiast bez wymiaru, nieapetycznie. Jednocześnie warto pamiętać o tym, by nie fotografować w pełnym słońcu. Światłem da się również manipulować; z pomocą przychodzą dyfuzory, blendy oraz różnego typu powierzchnie, które będą odbijać bądź pochłaniać nadmiar światła. Na samym początku sprzęt nie jest najważniejszy; profesjonaliści zalecają początkującym, aby Ci korzystali z tego, co mają. Współcześnie produkowane smartfony wyposażane są w naprawdę jakościowe aparaty, za których pomocą można uzyskać bardzo dobre efekty. Istotna jest przede wszystkim kompozycja; to właśnie ona jest najbardziej istotna w fotografii kulinarnej. Głównym celem zdjęcia powinno być wywołanie u odbiorcy chęci zjedzenia tego, co jest na nim uwiecznione. Przed naciśnięciem spustu migawki dobrze jest zastanowić się, pod jakim kątem jedzenie wygląda najlepiej. Istotnym punktem każdej aranżacji powinno być także odpowiednie tło.

Tło do fotografii kulinarnej. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas wyboru?

Fotografia kulinarna to sztuka, która łączy smak razem z estetyką – tło fotograficzne odgrywa natomiast niebagatelną rolę w tworzeniu niezwykłych ujęć. Wybór odpowiednich elementów aranżacji jest w stanie sprawić, że w konsekwencji potrawa będzie wyglądać jeszcze smaczniej i o wiele bardziej apetycznie. Stąd dobrze wybrać jak najlepsze tło do fotografii kulinarnej. Jak tego dokonać? Przede wszystkim powinno się pamiętać o prostocie; zbyt skomplikowane wzory czy intensywne kolory są w stanie odwrócić uwagę od samej potrawy, dlatego też najlepiej sprawdzają się w tym wszystkim jednolite oraz neutralne tła, będące w stanie podkreślić kolorystykę oraz temperaturę dania. Tła przeznaczone typowo do fotografii kulinarnej oferuje między innymi firma Bingoland, gdzie zarówno profesjonaliści, jak i osoby które stawiają swoje pierwsze kroki w fotografii kulinarnej znajdą coś dla siebie. Każda potrawa ma swój własny, unikatowy charakter oraz styl. W związku z tym dobrze jest dobrać takie tło, które będzie doskonale harmonizować z jej estetyką; pamiętając o prostocie, autentyczności oraz dopasowaniu do stylu potrawy, o wiele łatwiej będzie wybrać podłoże podkreślające walory danego dania.


Czytaj również: