Dziś Wielka Sobota, czas na poświęcenie świątecznych potraw. Jutro zawartość wiklinowego koszyczka trafi na wielkanocny stół. Oprócz tego w kościele obchodzi się trzeci dzień Triduum Paschalnego, ostatni dzień przed Wielkanocą.
Obrzęd święcenia pokarmów w Polsce znany jest od końca XIII wieku. Zwyczaj ten praktykowany jest również w niektórych rejonach Słowacji. Na Kaszubach pojawił się dopiero po drugiej wojnie światowej. W koszyczku obowiązkowo znaleźć się muszą jajka, symbolizujące nowe życie oraz cukrowy lub czekoladowy baranek jako symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Ponadto święcimy sól kuchenną (ochrona przed zepsuciem), chleb (dobrobyt), wędliny (szczęście), chrzan i pieprz (siła) oraz świąteczne ciasta.
Od rana w Wielką Sobotę trwa adoracja Najświętszego Sakramentu. Wieczorem natomiast odbywa się misterium poświęcenia ognia i wody.
Jutrzejsze śniadanie wielkanocne rozpoczniemy właśnie od święconki. Popularnym zwyczajem jest dzielenie się poświęconym jajkiem, mające podobny charakter jak wigilijne łamanie się opłatkiem.
fot. Leszek Spigarski
fot. Leszek Spigarski
fot. Leszek Spigarski