Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wejherowie wydała ważny komunikat dotyczący sprzedaży grzybów na targowiskach i w handlu ulicznym. Jak podkreślają inspektorzy, większość osób oferujących grzyby nie posiada wymaganego atestu dopuszczającego do takiej sprzedaży.
Jak informuje Straż Miejska w Wejherowie należy pamiętać, że zgodnie z uchwałą Rady Miasta Wejherowa obowiązuje zakaz handlu obwoźnego i obnośnego na wybranych ulicach, m.in. Rzeźnickiej, Puckiej, Sobieskiego, a także na placach Wejhera i Piłsudskiego.
— Pomimo tego sprzedaż w tych miejscach jest prowadzona i to głównie przez emerytów. A tak być nie powinno — informuje Zenon Hinca, Komendant Straży Miejskiej w Wejherowie
Sanepid przypomina, że oceny grzybów świeżych można dokonać bezpłatnie w siedzibie stacji przy ul. Obrońców Helu 3 w Wejherowie. Dyżury pełnią klasyfikatorzy i grzyboznawcy od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00–9:00 (pokoje 205 i 202), a także po wcześniejszym umówieniu telefonicznym pod numerem (58) 677-79-01.
Eksperci podkreślają, że do oceny należy przynosić całe, świeże owocniki, nie starsze niż 48 godzin od zbioru, przechowywane w temperaturze do 10°C. Nie ocenia się grzybów uszkodzonych, przetworzonych ani zbyt młodych, które nie mają jeszcze wykształconych wszystkich cech charakterystycznych.
Przepisy jasno wskazują, że grzyby świeże i suszone pozyskane w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentom tylko w placówkach handlowych lub na targowiskach – i wyłącznie po uzyskaniu stosownego atestu.
Zatrucia grzybami wciąż są realnym zagrożeniem. Ich główną przyczyną jest błędne rozpoznanie gatunku lub niewłaściwe przygotowanie potraw. Pierwsze objawy mogą pojawić się już po kilku godzinach, a czasem dopiero po kilkunastu. Najczęściej są to:
nudności,
wymioty,
bóle brzucha i głowy
gorączka.
Objawy bywają mylone z niestrawnością czy infekcją żołądkową, co utrudnia szybką diagnozę. Różne gatunki grzybów zawierają odmienne toksyny, a intensywność objawów zależy od ich ilości oraz indywidualnych predyspozycji organizmu.
Sanepid apeluje: zbieraj tylko te grzyby, które znasz i co do których masz pewność. W razie wątpliwości skonsultuj się z grzyboznawcą. To nie tylko kwestia prawa, ale przede wszystkim zdrowia i życia.
Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Chcecie aby nasza redakcja zajęła się jakimś tematem? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z naszą redakcją za pośrednictwem strony facebookowej i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.