10.12.2024 14:00 0 OR
Tym razem ze schabem zmierzyć musieli się uczestnicy VII Wojewódzkiego Konkursu "Hipolit Chef." Uczniowie szkół gastronomicznych województwa pomorskiego spotkali się w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Rumi.
Szkoły gastronomiczne z terenu województwa pomorskiego ponownie wytypowały swoich uczniów, by ci reprezentowali ich podczas kolejnych kulinarnych zawodów organizowanych w rumskim "Hipolicie".
— To wyjątkowa, bo dziesiąta już edycja. Wcześniej konkurs miał charakter szkolny, czy powiatowy. Po raz siódmy biorą w nim udział uczniowie z całego województwa. W każdej szkole mają miejsce eliminacje do konkursu, w którym ostatecznie bierze udział dwoje zawodników — mówi dla Twojej Telewizji Morskiej Małgorzata Więcek, koordynator wydarzenia z PZS nr 2 w Rumi
W konkursie udział wzięli uczniowie szkół gastronomicznych z Gdańska, Gdyni, Kłanina, Wejherowa i Rumi. Na wykonanie określonego dania ze schabu zawodnicy mieli 90 minut.
— Dania oceniają znamienici szefowie kuchni, przedstawiciele firm gastronomicznych, restauratorzy i przyjaciele naszej szkoły. W ramach nagród uczestnicy konkursu otrzymają sprzęt gastronomiczny - czajniki, blendery, ubrania kucharskie, vouchery, i gadżety kuchenne — dodaje Małgorzata Więcek
— Dziś uczestnicy będą przygotowywać danie z trzech podstawowych składników – schabu, śmietany i pasty warzywnej. Młodzi ludzie mają pasję do gotowania, co przekształca się w praktyczne zdolności. Uczniowie są zafascynowani gotowaniem, w które wkładają dużo serca — mówił dla Twojej Telewizji Morskiej szef kuchni Patryk Galewski, juror konkursu
Pracy uczniów przyglądali się zaproszeni goście, wśród których nie zabrakło przedstawicieli Rady Powiatu Wejherowskiego.
— Również skończyłam szkołę gastronomiczną i wiem, że żywienie i umiejętności poruszania się w tych tematach jest bardzo ważne. Udział w tym konkursie to duży stres, ale również możliwość sprawdzenia się — mówiła dla Twojej Telewizji Morskiej Ewa Pasieczna, radna powiatu wejherowskiego