29.10.2024 11:42 0 Materiał Partnera Materiał partnera

Branża drobiarska ma się dobrze, nowe kurniki i fermy drobiu rosną jak grzyby po deszczu

Materiał Partnera

Polska branża drobiarska przeżywa prawdziwy rozkwit. Hodowcy kur i innego drobiu z dumą patrzą na jakość swoich produktów, nic więc dziwnego, że ich fermy rozwijają się w zawrotnym tempie. Nowoczesne kurniki pojawiają się w krajobrazie wiejskim niczym grzyby po deszczu, świadcząc o dynamicznym rozwoju sektora. Inwestycje w najnowsze technologie i dbałość o najwyższe standardy sprawiają, że polski drób cieszy się uznaniem zarówno w kraju, jak i za granicą. Polscy Drobiarze wypracowali sobie lidera na rynku Unii Europejskiej utrzymując wysokie standardy produkcji i co ważne przy zachowaniu wysokiego dobrostanu hodowanych zwierząt. Te wysokie standardy są bardzo ważne po pierwsze by zadbać o hodowane zwierzęta, a po drugie by mieć pewność że mięso i jaja, które trafiają na nasze stoły są najwyższej jakości.

Polska liderem produkcji brojlera kurzego

Nie bez powodu Polska jest nazywana liderem w produkcji brojlera kurzego. Nasz kraj od lat utrzymuje się w czołówce europejskich producentów drobiu, a eksport polskiego mięsa drobiowego stale rośnie. Nowoczesne metody hodowli, inwestycje w infrastrukturę oraz troska o dobrostan zwierząt przekładają się na wysoką jakość produktów, które trafiają na stoły konsumentów na całym świecie. Dotychczasowe Europejskie potęgi w dziedzinie tuczu brojlerów z podziwem patrzą na nowoczesne kurniki, ład i porządek oraz standard wyposażenia naszych ferm.

Jak mówi Pan Łukasz, hodowca kur spod Mławy od lat większość zysków inwestuje w wyposażenie inwentarskie. Posiada 12 kurników, które pamiętają „epokę Gierka”. Jednak systemy wentylacji i pozostałe wyposażenie to najnowocześniejsze rozwiązania dostępne aktualnie na świecie. Ciągłe inwestycje i modernizacje obiektów inwentarskich to podstawa. Dzięki nowoczesnym kominom, wentylatorom, wlotom powietrza i centralnym komputerom dbającym o klimat w kurniku, hodowane patki czują się świetnie, a na zewnątrz praktycznie nie są emitowane żadne niemiłe zapachy. Obornik kurzy zanim trafi na pole przewożony jest do Biogazowni i dopiero w formie pofermentu dystrybuowany jest pod uprawy roślin.

Materiał Partnera

Nasze kurczaki są cenione na całym świecie

Polskie kurczaki zdobywają serca smakoszy na wszystkich kontynentach. Ich doskonały smak, naturalność i wysoka jakość są efektem połączenia tradycyjnych metod hodowli z nowoczesnymi technologiami. Eksportujemy mięso drobiowe do ponad 100 krajów, a popyt na polski drób nieustannie rośnie. To dowód na to, że nasza branża drobiarska jest synonimem jakości i zaufania. Podobnie sytuacja ma się z mięsem indyczym , gęsim i kaczym.

Polskie kurniki są nowoczesne i spełniają najwyższe standardy

Inwestycje w nowoczesne kurniki to klucz do sukcesu polskiej branży drobiarskiej. Nowo powstające fermy są wyposażone w zaawansowane systemy wentylacji, ogrzewania i karmienia, które zapewniają optymalne warunki hodowli. Dzięki temu zwierzęta mają zapewniony komfort, co przekłada się na ich zdrowie i jakość mięsa. Wszystkie obiekty spełniają surowe normy unijne, co gwarantuje bezpieczeństwo i najwyższą jakość produkcji.

Materiał Partnera

O wyposażenie zapytaliśmy Pana Pawła Owczarka specjalistę z firmy Fermo-Inwest, która właśnie zakończyła wyposażanie dwóch nowych kurników pod Skierniewicami. Jak podaje ekspert:

Polscy Hodowcy drobiu oczekują najwyższych standardów sprzętu i jakości wyposażania. Co roku nasza firma wprowadza na rynek nowe innowacje. Wszystko po to by zapewnić najwyższe standardy produkcji i podnosić ergonomie hodowli. Automatyzacja pracy systemów pojenia, karmienia i wentylacji inwentarskiej to standard osiągnięty wiele lat temu dlatego rozwijamy nowoczesne oprogramowanie dbając o ekologię i niską emisyjność montowanych systemów.

Nowoczesna i dobrze prowadzona ferma drobiu jest przyjazna dla otoczenia

Współczesne fermy drobiu to nie tylko miejsca efektywnej produkcji, ale także obiekty przyjazne dla środowiska. Hodowcy stosują ekologiczne rozwiązania, takie jak systemy oczyszczania powietrza i wody, a także korzystają z odnawialnych źródeł energii. Dzięki temu minimalizują wpływ na otoczenie, dbając jednocześnie o zrównoważony rozwój i przyszłość kolejnych pokoleń.

Dobra wentylacja w kurniku jest najważniejsza

Kluczowym elementem nowoczesnych kurników jest odpowiednia wentylacja. Zapewnia ona właściwą wymianę powietrza, utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności, co jest niezbędne dla zdrowia ptaków. Dobre systemy wentylacyjne zapobiegają rozwojowi chorób i zwiększają komfort zwierząt, co przekłada się na lepsze wyniki hodowlane i jakość mięsa. Dobra wentylacja sterowana przez innowacyjne sterowniki to dobry klimat dla hodowanych kur. Dzięki dbałości o parametry powietrza niwelujemy ryzyko występowania chorób. W nowoczesnych halach inwentarskich z odpowiednią bioasekuracją praktycznie nie podaje się leków co obniża koszty produkcji i winduje jakość produkowanego mięsa.

Jedzmy polski drób, bo jest zdrowy i smaczny

Polski drób to gwarancja smaku i zdrowia na naszych stołach. Hodowany w nowoczesnych, ekologicznych warunkach, bez nadmiernego stosowania antybiotyków i hormonów, stanowi doskonałe źródło białka i wartości odżywczych. Wybierając polskie mięso drobiowe, wspieramy rodzimych producentów i mamy pewność, że sięgamy po produkt najwyższej jakości.

Podsumowanie

Dynamiczny rozwój branży drobiarskiej w Polsce to powód do dumy. Nowe kurniki i fermy drobiu świadczą o innowacyjności i zaangażowaniu naszych hodowców. Dzięki ich pracy polski drób jest ceniony na całym świecie, a my możemy cieszyć się zdrowym i smacznym mięsem na naszych stołach. Wspierajmy polską produkcję drobiu i korzystajmy z jej dobrodziejstw każdego dnia.


Czytaj również: