24.10.2024 10:00 0 OR

Dziś uczniowie – jutro szefowie kuchni. Za nami „Czepkowanie” w PZS nr 3 w Wejherowie

fot. TTM

W Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie miała miejsce uroczystość "Czepkowania" uczniów 1 klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Charakterystyczne, kucharskie nakrycia głowy otrzymało 58 adeptów sztuki kulinarnej.

W środę, 23 października, hala sportowa szkoły przy ulicy Budowlanych w Wejherowie zapełniła się przedstawicielami zarządu powiatu wejherowskiego, szefami kuchni, rodzicami, a przede uczniami, którzy w wyjątkowy sposób zostali oficjalnie włączeni w poczet uczniów. Uroczyście nałożyli na głowy kucharskie czapki.

To druga edycja "czepkowania" klas gastronomicznych, w której w sposób symboliczny wcielamy dwie klasy w społeczność szkolną. Z tej okazji zaprosiliśmy do szkoły m.in. szefów kuchni oraz przedstawiciele firm dostarczających produkty — mówi dla Twojej Telewizji Morskiej Zdzisława Pocierznicka, wicedyrektor PZS nr 3 w Wejherowie

fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM fot. TTM

Swoje ślubowanie złożyło łącznie 58 uczniów, którzy już za kilka lat będą gotowi, aby wejść na rynek pracy jako specjaliści w dziedzinie gastronomii. Do tego czasu w szkole zdobywać będą wiedzę teoretyczną, a poza jej murami praktyczną m.in. w lokalnych zakładach gastronomicznych.

Jeszcze niedawno było tak, że wszyscy uczyli się gotowania również z telewizyjnych programów kulinarnych, dziś to nie tylko moda czy pasja, ale również sposób na życie, dlatego wierzymy w potencjał naszych następców, m.in. uczniów tej szkoły, którzy będą w sposób profesjonalny kontynuowali tę misję. Jako szefowie kuchni staramy się przekazać im tę wiedzę w najlepszy sposób — mówi dla Twojej Telewizji Morskiej Sebastian Cichy, szef kuchni, specjalista ds. gastronomii w PZS nr 3 w Wejherowie

Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Chcecie aby nasza redakcja zajęła się jakimś tematem? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z naszą redakcją za pośrednictwem strony facebookowej i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...