20.03.2024 08:00 2 TS

W Centrum Nauki Experyment będą rozmawiać o fake news. Wstęp jest bezpłatny

W Centrum Nauki Experyment w Gdyni zorganizowana zostanie konferencja dla młodzieży. Tematem będzie fake news. Prowadzący postarają się odpowiedzieć na pytania jak rozpoznać manipulację, dezinformację lub fake news, jak nie dać się złapać na propagandę lub nieuczciwy marketing i jakie wyzwania czekają świat mediów, nauki i Internetu w najbliższych latach.

W wydarzeniu wezmą udział naukowcy, dziennikarze, eksperci i popularyzatorzy nauki, którzy przeanalizują temat fake newsów pod różnymi kątami.

Program wydarzenia został wypełniony debatami, rozmowami i warsztatami. Będą z nami popularyzatorzy nauki znani m.in. z social mediów – MaturaToBzdura, Rafał Masny czy dr Adam Mirek, a także przedstawiciele Stowarzyszenia Rzecznicy Nauki. Odwiedzą nas również przedstawiciele organizacji factcheckingowych – Stowarzyszenie Demagog, FakeNews.pl i Stowarzyszenie Pravda - zachęcają w Centrum Nauki Experyment w Gdyni.

Konferencja skierowana jest do młodzieży szkół ponadpodstawowych i odbędzie się w czwartek, 21 marca 2024 roku. Wstęp jest bezpłatny. Osoby zainteresowane muszą wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy - KLIKNIJ TUTAJ.

Program konferencji:

09:00-09:10 sala C Powitanie gości | Katarzyna Gruszecka-Spychała, Wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki | Natalia Grzywacz-Leszkowska, Zastępca Dyrektora Centrum Nauki Experyment

09:10-09:40 sala C Otwarcie konferencji | Deep Fake Culture. Afektywna relacja ze sztuczną inteligencją a bezpieczeństwo antropologiczne

prowadzenie Ada Florentyna Pawlak | Digital University

09:50-11:20 sala F Warsztat 1. | Greenwashing i fast fashion – jak rozpoznać zieloną ściemę i kupować odpowiedzialnie

prowadzenie Joanna Sawicka-Gajin i Joanna Szabuńko

09:50-11:20 sala E Warsztat 2. | Krytyczna analiza tekstów – o technikach manipulacyjnych i rozpoznawaniu dezinformacji

prowadzenie Mateusz Zadroga | FakeNews.pl

09:50-11:20 sala D Warsztat 3. | Mity, żywieniowe kłamstwa i półprawdy – o tym, co jemy

prowadzenie Anna Rychter | Dietetyka #NieNaŻarty

09:50-10:50 sala A Debata | Dziennikarze vs. fake newsy: jakie wyzwania stoją przed współczesnymi mediami?

uczestnicy Ada Florentyna Pawlak, Digital University | Agnieszka Kliks-Pudlik, Nauka w Polsce | Patryk Grażewicz, Stowarzyszenie Pravda | Patryk Zakrzewski, Stowarzyszenie Demagog

prowadzenie Wojciech Zejda | Centrum Nauki Experyment

09:50-10:50 sala C Rozmowy z udziałem młodzieży | Scrolluj, lajkuj… nie myśl – natłok fałszywych informacji w sieci.

prowadzenie Marcin Kostecki | Stowarzyszenie Demagog

10:50-11:50 Przerwa

11:50-13:20 sala F Warsztat 1. | Greenwashing i fast fashion – jak rozpoznać zieloną ściemę i kupować odpowiedzialnie

prowadzenie Joanna Sawicka-Gajin i Joanna Szabuńko

11:50-13:20 sala E Warsztat 2. | Krytyczna analiza tekstów – o technikach manipulacyjnych i rozpoznawaniu dezinformacji

prowadzenie Marcin Żółtowski | FakeNews.pl

11:50-13:20 sala D Warsztat 3. | Mity, żywieniowe kłamstwa i półprawdy – o tym, co jemy

prowadzenie Anna Rychter | Dietetyka #NieNaŻarty

11:50-12:50 sala A Debata | Fake science – o niebezpiecznej sile fałszywych informacji

uczestnicy Aleksandra Stanisławska, Crazy Nauka | Mikołaj Fedorowicz, Stowarzyszenie Rzecznicy Nauki | dr Mariusz Gogól, Stowarzyszenie Rzecznicy Nauki | Piotr Stanisławski, Crazy Nauka

prowadzenie Olgierd Jastrzębski | Centrum Nauki Experyment

11:50-12:50 sala C Rozmowy z udziałem młodzieży | Scrolluj, lajkuj… nie myśl – natłok fałszywych informacji w sieci.

prowadzenie Marcin Kostecki | Stowarzyszenie Demagog

12:50-14:00 Przerwa

14:00-15:00 sala C Debata | Pułapka social mediów – o manipulacji, postprawdzie i deepfake

uczestnicy Adam Drzewicki, MaturaToBzdura | dr Adam Mirek | Rafał Masny, Masny kanał

prowadzenie Karolina Ławska | Centrum Nauki Experyment

Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z naszą redakcją za pośrednictwem strony facebookowej, strony na X i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...