09.12.2023 10:28 9 OR/Karina Labuda

Młodzi kucharze ponownie gotowali z VIP-ami

fot. Twoja Telewizja Morska/Marek Trybański

Samorządowcy, służby mundurowe i przedstawiciele instytucji z regionu podjęli rękawicę i wraz z uczniami Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie wzięli udział w kolejnej edycji konkursu gastronomicznego „Gotuj z VIP-em”.

Tym razem kulinarne spotkanie odbyło się pod hasłem „Drób na święta”. Na przygotowanie dań zespoły miały określony czas. Tradycyjnie już, kuchenną rękawicę podjęli dm.in. przedstawiciele lokalnych instytucji i samorządowcy.

Wspólnie przygotowywaliśmy potrawy świąteczne, do dyspozycji mieliśmy drób, ziemniaki, miód, przyprawy. Wraz z moją partnerką w gotowaniu przygotowaliśmy kurczaka w miodowo – pikantnej marynacie — mówi Gabriela Lisius, starosta wejherowski

Gotowanie odbywało się pod czujnym okiem jury. W jego składzie znaleźli się m.in. Krystian Sosnowski, Tomasz Jakubik czy Patryk Galewski.

Zaskoczyła nas podejście uczniów, którzy gotowali dziś z naszymi gośćmi. Najważniejsze było dla nas podanie i smak potrawy. Wszyscy wspaniale współpracowali, a samą inicjatywę również oceniam bardzo dobrze — mówi Krystian Sosnowski, juror konkursu „Gotuj z VIP-em”

Udział w konkursach i gotowanie pod okiem doświadczonych kucharzy daje uczniom możliwość oswojenia się ze stresem czy zdobycia nowych umiejętności.

Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z nami za pośrednictwem strony facebookowej, strony na X i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...