15.03.2023 15:50 4 PM/TTM
Tatar z jelenia, wątróbka podana na flambirowanym jabłku, rumsztyk podany na puree z kalafiora i z ziemniakami oraz stek z jelenia, a na deser bita śmietana, pijana śliwka i liofilizowane, kandyzowane igły sosny. Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Kłaninie zaprosili na prawdziwą ucztę.
W Powiatowym Zespole Szkół w Kłaninie odbyło się wielkie gotowanie. Koło Łowieckie „Darz Bór” przekazało dziczyznę, w jej przygotowaniu pomogła wicemistrzyni Master Chef, czyli Sylwia Garska-Chmarycz, a zaproszeni goście mogli się nią raczyć.
Był to projekt Dary Lasu, dzięki któremu uczniowie pogłębiali swoją wiedzę w temacie przygotowania dań.
— Nie byłoby tego gdyby nie pomogli mi również uczniowie z Zespołu Szkół w Kłaninie, którzy pracują rewelacyjnie, wiele się od nich również nauczyłam – mówiła dla Twojej Telewizji Morskiej Sylwia Garska-Chmarycz.
Gotowanie zakończyło się wspólnym obiadem. Wszystko działo się w Zespole Szkół w Kłaninie.
— Zależało nam na tym, żeby ta szkoła zaczęła żyć, żeby stała się wiodącą szkołą w zakresie hotelarstwa czy gastronomi. Trzeba było przeprowadzić tu potężne remonty. One spowodowały, że szkoła jest zaadoptowana do tego rodzaju projektów – zaznacza Jarosław Białk, starosta Pucki.