18.11.2012 09:56 0

Czekoladowy smak jesieni

Mleczna kostka na poprawę nastroju? Czemu nie. W niewielkich ilościach z pewnością poprawi nam humor w jesienne popołudnie.

Naukowcy ostrzegają jednak, że nadmiar czekolady może pogłębić stan depresyjny. Rozkoszujmy się zatem jej smakiem, ale z umiarem. Kilka kawałków ulubionej tabliczki czy gorący napój czekoladowy z pewnością umili pochmurny dzień. Jednak im więcej jej zjemy, tym nastrój będzie gorszy.

Czekolada może też zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca o prawie 30 proc. W krajach, słynących z upraw kakao, takich jak Brazylia, Indonezja oraz Wybrzeże Kości Słoniowej rzadziej odnotowuje się przypadki zachorowań na choroby serca. Dobroczynny wpływ na serce mają polifenolie, które znajdują się w czekoladowych produktach. Są to przeciwutleniające substancje, prowadzące do obniżenia ciśnienie krwi.

Pamiętajmy! Kupiona w sklepie tabliczka to źródło cukru i tłuszczu. Zbyt często jej spożywanie, skutkować może nadwagą i cukrzycą. Jedzmy czekoladę regularnie, ale w niewielkich ilościach – to najlepsza metoda.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...