Przygotowywali dania kuchni polskiej. Były między innymi mielone, kotlety schabowe, gulasz czy gołąbki. W środę (30 listopada) w Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie odbyła się V edycja konkursu gastronomicznego – Gotuj z VIP-em.
— Uczniowie i goście, tak zwane VIP-y muszą ugotować w dwie godziny danie nawiązujące do kuchni polskiej, ze składników, które znaleźli w spiżarni. Przygotowują między innymi mielone, gulasz, gołąbki – mówi dla Twojej Telewizji Morskiej Sebastian Cichy, właściciel restauracji w Bolszewie.
Z przysmakami kuchni polskiej zmierzyli się samorządowcy i mundurowi.
— Wraz z Julią wpadliśmy na pomysł, żeby przygotować kotlety schabowe, ale w niestandardowy sposób - według pomysłu Magdy Gessler, czyli kotlet schabowy moczymy w mleku i cebuli, następnie zostanie usmażony w panierce. Do tego ziemniaki pieczone w majeranku i zestaw warzywny w postaci buraczków i cukinii - relacjonuje Jacek Thiel, wicestarosta wejherowski.
Jury oceniało kreatywność, smak, wygląd potraw, współpracę. W rywalizacji nikt nie przegrał, wszyscy zostali zwycięzcami, bo jak przekonują organizatorzy - liczy się dobra zabawa.
Autor: TTM