19.05.2021 09:30 5 PM/gov.pl

Kolejna kaszubska potrawa na liście produktów tradycyjnych

Fot. gov.pl

Bretlingi, czyli chrupiące, małe szprotki, obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu zostały wpisane na prestiżową Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie z województwa pomorskiego.

Przekąska ta znana jest w pomorskich barach i restauracjach przynajmniej od początku lat 70. XX wieku, a na początku lat 90. XX wieku powszechnie zaczęto nazywać ją kaszubską nazwą bretling. Danie jest obecnie bardzo popularne i można je nabyć w wielu nadmorskich barach i restauracjach rybnych, zwłaszcza na kaszubskim wybrzeżu. Spożywa się je w dowolny sposób: siedząc, stojąc lub idąc, bez używania sztućców. 

Kaszubskie bretlingi to małe szproty, które obtacza się w mące (najlepiej krupczatce) i smaży na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Współcześnie używa się do tego frytownicy. Podaje je się na ciepło – czytamy na stronie pomorskie.eu.

Bretlingi zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych na wniosek stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturalne Szlakiem Północy. Po śledziu mancowym po Kaszubsku, to kolejny produkt tradycyjny Kaszub Północnych i województwa pomorskiego na tej prestiżowej liście.

Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych zapewnia daniu ochronę, a smakoszom pewność, że potrawa jest przygotowana ze składników najlepszej jakości. Ponadto za sprawą systemu ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych chroni się także dziedzictwo kulturowe regionu, co przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności województwa.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...